Στιβαρή οικονομική ανάπτυξη για την Τουρκία το 2015

Χωρίς να προβληματίζονται από τις πολιτικές αναταραχές και την αύξηση της βίας στη χώρα τους, οι Τούρκοι καταναλωτές οδήγησαν μία τεράστια οικονομική ανάπτυξη το 2015.

Η οικονομία της γείτονος αυξήθηκε κατά 5,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2015, κάτι που την ανέβασε στις πρώτες θέσεις της κατάταξης ανάμεσα στους G20, πίσω από Κίνα και Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η κατανάλωση του μέσου νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 4,7% τη στιγμή που οι οικογένειες αύξησαν τα έξοδά τους σε πολλούς τομείς.

Η

τουρκική λίρα επέδειξε άνοδο μετά την δημοσίευση των επίσημων στοιχείων αυτών.

Τα συνδυασμένα ιδιωτικά και δημόσια έξοδα αποτελούν 80 από τα 720 δισ. δολάρια του τουρκικού ΑΕΠ. Όπως είναι αναμενόμενο, ο αριθμός αυτός εξαρτάται άμεσα από την πορεία της οικονομίας. Τα δύο στοιχεία αποτέλεσαν και τον κινητήριο μοχλό, τα 2/3 δηλαδή, της ανάπτυξης μεταξύ Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Τη στιγμή που άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως αυτές της Βραζιλίας και της Ρωσίας αντιμετωπίζουν επιβράδυνση ή και κρίση, η στιβαρή ανάπτυξη δείχνει "την υποβόσκουσα αντοχή της τουρκικής οικονομίας", όπως ανέφερε ο Tim Ash, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής των αναπτυσσόμενων αγορών της Nomura International.

Keywords
Τυχαία Θέματα