Στις πιο αδύναμες αγορές κατοικίας παγκοσμίως η Ελλάδα (και) το α΄τρίμηνο

Της Στεφανίας Σούκη

Στον απόηχο των επίσημων ανακοινώσεων για την εγχώρια αγορά ακινήτων που παραπέμπουν σε πλήρη κατάρρευση, αφού οι τιμές πώλησης πέφτουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στο 50% της αντικειμενικής αξίας, έρχεται μία ακόμη παγκόσμια έρευνα να επιβεβαιώσει ότι η κτηματαγορά παραμένει σε αρνητική πορεία.

Τα στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιεί το Global Property Guide, την εταιρεία

που εξειδικεύεται στο κομμάτι της κατοικίας, καλύπτοντας με αγγελίες και πληροφορίες για τις τάσεις σε πάνω από 100 αγορές σε όλο τον κόσμο κατατάσσουν την Ελλάδα για μία ακόμη φορά στις πιο αδύναμες αγορές κατοικίας παγκοσμίως στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017: Η πτώση που καταγράφει η έρευνα για την Ελλάδα είναι στο -3,13% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Το ...θετικό στοιχείο έχει να κάνει ότι το ποσοστό της πτώσης είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με το -3,65% που είχε σημειωθεί στο τέλος Μαρτίου του 2016 έναντι του 2015.

"Η ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας συνεχίζει την ανοδική της πορεία... ακάθεκτη" σημειώνει η έρευνα, αφού έξι στις δέκα ευρωπαϊκές αγορές κατατάσσονται στις πιο ισχυρές του κόσμου, ενώ από τις 23 χώρες που εξετάζονται στην έρευνα του Global Property Guide οι 17 σημειώνουν άνοδο, με ''πρωταθλήτρια'' την Ισλανδία, η οποία βρίσκεται και στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Οι τιμές των σπιτιών στη χώρα έχουν σημειώσει άνοδο κατά 16,01% σε ετήσια βάση, ενώ ανοδικά, σε ποσοστό 8,91% έχουν κινηθεί οι αξίες και στην Ιρλανδία και ακολουθεί το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία με 8,68% και 7,61%.

Στον αντίποδα, οι πιο αδύναμες αγορές της Ευρώπης καταγράφονται η Ρωσία (στην πρώτη θέση και τρίτη πιο αδύναμη αγορά παγκοσμίως), η ΠΓΔΜ με πτώση κατά 7,92% σε σύγκριση με πέρυσι και η Ουκρανία με πτώση 5,05%. Η Ελλάδα μαζί με την Ελβετία και τη Φινλανδία κατατάσσονται στις χώρες με μέτρια ποσοστά πτώσης.
Παγκοσμίως η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στο Χόνγκ Κόνγκ, με ένα +17,27% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017, ενώ μετά την Ισλανδία στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κίνα- Σαγκάη με ένα +13,16%, ο Καναδάς και η Ιρλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα