Στην εκκίνηση το Πάτρα-Πύργος με δύο εργολαβίες - Στις 8 Μαρτίου η κατάθεση των προσφορών

Της Μαριάννας Τζάννε

Με δύο εργολαβίες συνολικού ύψους άνω των 125 εκ. ευρώ ξεκινά η δημοπράτηση του Πάτρα-Πύργος που η κυβέρνηση εν μέσω σοβαρών ενστάσεων υπηρεσιακών παραγόντων επέλεξε να τεμαχίσει σε οκτώ κομμάτια για να δώσει δουλειά και σε μικρότερες τεχνικές εταιρείες 6ης τάξης. Το έργο προϋπολογισμού 475 εκ. ευρώ έχει διαχωριστεί από την σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού (Κόρινθος-Πάτρα) και θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο με μία διαφορά: ότι ανάδοχος δεν θα ανακηρυχθεί εάν η ΕΕ δεν

προχωρήσει στην οριστική έγκριση φακέλου μεγάλου έργου, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Χθες, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Δέδε ορίστηκε η επταμελής Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού για το α΄τμήμα του έργου (Δουνέικα - Πύργος) συνολικού προϋπολογισμού 67,2 εκ. ευρώ και μήκους 8,1 χλμ. για το οποίο η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η ερχόμενη Τρίτη 8 Μαρτίου.

Την Επιτροπή απαρτίζουν τέσσερις υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και επιπλέον τρεις εκπρόσωποι των εργοληπτών (ΣΑΤΕ), του ΤΕΕ και της ΚΕΔΕ. Την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση του υπουργού κ. Χρίστου Σπίρτζη καθορίστηκε το 2ο τμήμα του έργου, από Αμαλιάδα-Δουνέικα ύψους 58,4 εκ. ευρώ και μήκους 9 χιλιομέτρων. Η δημοπράτησή του τοποθετείται για το β΄ δεκαπενθήμερο Απριλίου.

Στις δύο εργολαβίες θα υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης για την εκτέλεση επιπλέον εργασιών και συγκεκριμένα: στο πρώτο τμήμα 3,4 εκ. ευρώ για την ανακατασκευή της υφιστάμενης εθνικής οδού Πάτρα -Πύργος μήκους 8 χλμ. Για την υλοποίηση της απόφασης θα εκδοθεί απόφαση δέσμευσης και πίστωσης και θα υπογραφεί ξεχωριστή σύμβαση όπως προβλέπουν τα τεύχη δημοπράτησης. Αντίστοιχα για το 2ο τμήμα προβλέπονται έργα 1,6 εκ. ευρώ για την προσαρμογή της κάθετης οδού του ανισόπεδου κόμβου Αμαλιάδας στη νέα προβλεπόμενη από το σχέδιο πόλεως οδό.

Keywords
Τυχαία Θέματα