Στη Γαλλία ο πρώτος δρόμος με ηλιακά πάνελ

Η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ παρέδωσε στην κυκλοφορία τον πρώτο δημόσιο δρόμο με ηλιακά πάνελ στον κόσμο.

Ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται σε ένα χωριό στη Νορμανδία, το Tourouvre-au-Perche, ενώ έχει μήκος 1 χιλιόμετρο.

Καλύπτεται από 2.800 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών πάνελ που παράγουν ηλεκτρικό και κόστισε 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο εκτιμώμενος αριθμός οχημάτων που χρησιμοποιούν το δρόμο καθημερινά είναι περίπου 2.000. Τα πάνελ επίσης εκτιμώνται πως θα παρέχουν αρκετή ενέργεια για

την ηλεκτροδότηση του χωριού των 3.400 κατοίκων.

Το 2014 μία λωρίδα ποδηλάτων με ηλιακά πάνελ είχε παραδοθεί στο κοινό στο Krommenie της Ολλανδίας. Αν και αντιμετώπισε αρχικά μερικά προβλήματα έχει παράγει -μέχρι σήμερα- 3.000 kWh ενέργειας, κάτι αρκετό για την ηλεκτροδότηση ενός σπιτιού μεσαίου μεγέθους οικογένειας για έναν ολόκληρο χρόνο. Παρόλα αυτά, το κόστος του ποδηλατόδρομου θα μπορούσε να είχε «αγοράσει» ενέργεια περίπου 520.000 kWh.

Πριν την τοποθέτησή του στο δρόμο (με όνομα Wattway) στη Γαλλία, τα πάνελ είχαν δοκιμαστεί σε τέσσερα πάρκινγκ ανά τη χώρα. Η εργολαβική ήταν η Colas, θυγατρική του τεράστιου γκρουπ τηλεπικοινωνιών Bougues, με χρηματοδότηση από το κράτος.

Η Nορμανδία, πάντως, δεν είναι γνωστή για την... ηλιοφάνειά της, αφού η Caen, «πρωτεύουσα» της περιοχής απολαμβάνει μόλις 44 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο.

Η Ρουαγιάλ έχει εκφράσει την ελπίδα πως θα υπάρξουν κι άλλοι πολλοί τέτοιοι δρόμοι στη χώρα, 1 ανά 1.000 χιλιόμετρα δρόμου. Αναφορικά, η Γαλλία έχει οδικό δίκτυο μήκος 1 εκατομμυρίου χιλιομέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα