Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: «Θα έχουμε τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup»

Του Αργύρη Παπαστάθη

Σαράντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα έληξε η συνάντηση κυβέρνησης - Θεσμών. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το νέο ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων ορίστηκε για το πρωί της Τετάρτης ενώ η συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών για τις 3-4 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το staff level agreement θα έχει συμφωνηθεί έως τις 20 Μαρτίου. Ο ίδιος τόνισε ότι το ΔΝΤ δέχεται ότι

δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018, καθώς έχει μηδενιστεί. «Υπάρχει, γενικά, μια αρκετά μεγάλη συμφωνία σε πολλά πράγματα, όπως και στη διαδικασία, Υπάρχει συμφωνία σε πολλά πράγματα και όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει αρκετή τεχνική δουλειά σε 5 - 6 ζητήματα. Συζητάμε και ποια θα είναι η κατάλληλη διαδικασία για να πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά προετοιμασμένοι στις 20 Μαρτίου» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, θετικές ενδείξεις από την Κομισιόν βελτιώνουν την εικόνα που είχε δημιουργηθεί για τις διαπραγματεύσεις τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Φεύγοντας από το Χίλτον χθες τη νύχτα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε στους δημοσιογράφους ότι οι θεσμοί, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα αποχωρούσαν από την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης. Μετά όμως από τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του κ. Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ ανοίγει παράθυρο για την παραμονή των θεσμών και να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως το Euroworking Group της Πέμπτης ώστε να καταφέρουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται σε ένα staff level agreement στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Η ελληνική πλευρά έχει «δέσει» το γεγονός ότι το ΔΝΤ δέχεται ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 είναι μηδενικό και η βεβαιότητα αυτή στηρίζεται στις πληροφορίες, πάντα απ' την ελληνική πλευρά, ότι το ΔΝΤ έχει δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ για το 2016. Αυτό το στοιχείο μπορεί να αποτελέσει τον «μπαλαντέρ» που θα επιτρέψει μετά από την πιστοποίηση των αριθμών τον ερχόμενο Απρίλιο από τη Eurostat στο ΔΝΤ να συνυπογράψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα για το 2018 αλλά μόνο για το 2019 με το γνωστό σύστημα των αντίμετρων.

Παρά ταύτα μέχρι τις 16:00 που ξεκίνησε η νέα συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών όλα τα μεγάλα θέματα παρέμεναν ανοικτά. Η συνάντηση διακόπηκε μετά από 3,5 ώρες, στις επτάμισι το απόγευμα, προκειμένου τα στελέχη των δανειστών να συσκεφθούν μεταξύ τους, αλλά και να επικοινωνήσουν με τα αρχηγεία τους. Στη συνέχεια, επανήλθαν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αφού όμως, αποχώρησαν τα τεχνικά κλιμάκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα