ΣτΕ: Κρίνει τη συνταγματικότητα συγκρότησης των επιτροπών προσφύγων

του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Ως αντισυνταγματική να ακυρωθεί μια σειρά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν τη συγκρότηση, τις συνθέσεις, κ.λπ. των ανεξάρτητων επιτροπών προσφύγων, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας δύο οργανώσεις- Σωματεία και ένας σύριος ο οποίος δεν θέλει να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία.

Ειδικότερα, στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγήτρια η πάρεδρος Ευσταθία Σκούρα) συζητήθηκαν σήμερα οι προσφυγές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών

και ενός Σύριου που έχει διαταχθεί η επαναπροώθησή του στην Τουρκία.

Με τις προσφυγές τους ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες συγκροτήθηκαν νέες ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών, ορίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας τους και ορίστηκαν τα πρόσωπα που τις συγκροτούν.

Οι οργανώσεις, κ.λπ. υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες ανεξάρτητες επιτροπές προσφύγων είναι αντισυνταγματικές καθώς το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη συμμετοχή εν ενεργεία δικαστών, ενώ παράλληλα η επιλογή των δικαστών (Διοικητικοί Εφέτες) έγινε από το γενικό Επίτροπο Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ή μετά από κλήρωση.

Από την πλευρά του ο Σύριος υποστήριξε ότι είναι εσφαλμένη η αιτιολογία της απόφασης με την οποία αποφασίστηκε η επαναπροώθησή του στη γείτονα χώρα. Ακόμη, αμφισβήτησε ότι η Τουρκία παρέχει προστασία ασφαλούς χώρας την στιγμή μάλιστα όπου ο ίδιος έχει κακομεταχειριστεί και στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τα τραύματα που έχει υποστεί.

Επίσης, υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δέχθηκαν ανεπιφύλακτα τις διαβεβαιώσεις που αναγραφόντουσαν στα διπλωματικά έγγραφα ότι είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία.

Στο μεταξύ, το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι οι υπουργικές αποφάσεις και ο σχετικός νόμος αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη προστασία των αιτούντων άσυλο και κατά συνέπεια οι οργανώσεις -Σωματεία δεν έχουν έννομο συμφέρον για να προσφύγουν στο ΣτΕ.

Παράλληλα, οι συνήγοροι του Δημοσίου, επισήμαναν ότι οι ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών στις οποίες συμμετέχουν δικαστές είναι συνταγματικά συγκροτημένες, καθώς έχουν δικαιοδοτικό χαρακτήρα.

Εξάλλου, το Δημόσιο υποστήριξε ότι σωστά έκριναν οι ανεξάρτητες επιτροπές προσφυγών, σύμφωνα με τα διπλωματικά έγγραφα ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, αφού φιλοξενεί 2,7 εκατομμύρια Σύριους σε καταυλισμούς οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και εργασία.

Τέλος, ζητήθηκε να διαβιβαστεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου, πριν αποφανθεί οριστικά το ΣτΕ, να αποφανθεί προηγουμένως επί των επιχειρημάτων τέθηκαν. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα