Σταθεροποιητικές τάσεις στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης

Ελαφρώς ανοδικά ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων έξι ετών που σημείωσε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη αλλά και τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση της Κίνας που δημιουργούν αισιόδοξο κλίμα για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 0,2% με το σύνολο σχεδόν των κλάδων του -εξαιρουμένων των τραπεζών - να εμφανίζουν θετικό πρόσημο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζουν οι πρώτες ύλες και ο κλάδος μεταποίησης.

Στους πρωταγωνιστές επίσης οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αντιθέτως πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές έπειτα και απ' την ανακοίνωση της Banco Popular της Ισπανίας ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές της κατέδειξαν την ανάγκη για προσαρμογή των προηγούμενων ισολογισμών της. Οι μετοχές της καταγράφουν απώλειες 6%.

Στη Βρετανία η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι μείωσε το μερίδιο της στον Lloyd's Banking group στο 1,97%. Από τα 20,3 δισ στερλίνες που έριξε για τη διάσωση της στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης το βρετανικό δημόσιο έχει καταφέρει να ανακτήσει μόλις 2 δισ στερλίνες. Η μετοχή κινείται οριακά ανοδικά.

Επίσης η βρετανική εταιρεία σχεδιασμού chip, Imagination Technology υποχωρεί ως και 65% μετά την ανακοίνωση της Apple ότι παύει τη συνεργασία μαζί της.

Σε άλλα επιχειρηματικά νέα, η επίσης βρετανική Reckitt Benckiser εξετάζει μία πιθανή πώληση του σκέλους τροφίμων ώστε να υποστηρίξει την πρόταση εξαγοράς 16,6 δισ δολ. που έχει καταθέσει για την εταιρεία βρεφικών τροφίμων Mead Johnson.

Keywords
Τυχαία Θέματα