Σταθάκης: Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για το 40% της ΔΕΗ

Της Μαριάννας Τζάννε

Την άποψη ότι για το 40% της ΔΕΗ θα υπάρξει ενδιαφέρον από εγχώρια σχήματα, ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά και από τρίτες χώρες, εξέφρασε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους θεσμούς για τα διαρθρωτικά μέτρα στην ΔΕΗ σε ένα ασφυκτικό

χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την τελική πρόταση για τις μονάδες από τις οποίες θα αποεπενδύσει η Επιχείρηση, μέχρι τα τέλη του μήνα. Για σοβαρό ενδιαφέρον έκανε λόγο και ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, υποστηρίζοντας ότι μολονότι ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι της ΔΕΗ, θέλει να πετύχει.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος. Όπως ανέφερε η κυβέρνηση πέτυχε να είναι ο λιγνίτης στο μέγιστο δυνατό βαθμό, πηγή παραγωγής ενέργειας, εναρμονισμένη στο πλαίσιο των κοινοτικών στόχων για την κλιματική αλλαγή. Τόνισε πάντως ότι η εταιρεία θα κληθεί να λειτουργήσει σε μια διαφορετική αγορά ενέργειας, στην οποία θα διατηρήσει μερίδιο αγοράς 50 %.

«Το ενεργειακό τοπίο θα αλλάξει τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια στο πλαίσιο των στρατηγικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν τις δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια και τις πηγές εφοδιασμού. Επιδίωξη είναι να υπάρξουν αλλαγές και να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές». Όπως σημείωσε η ΔΕΗ στο νέο κανονιστικό πλαίσιο (target model, χρηματιστήριο) στόχος είναι να παραμείνει βασικός πυλώνας της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα