«Στάση αναμονής» στο EWG για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Του Ιωάννη Αντύπα

Παράταση παίρνει η συνεδρίαση του EuroWorking Group για την Ελλάδα, καθώς το όργανο αποφάσισε να συνεδριάσει ξανά, λίγο πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναμένουν την τελική ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή.

Πέρα από την παρουσίαση του Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος έδειξε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του πώς τα προαπαιτούμενα της

γ' αξιολόγησης καλύπτονται μέσω του πολυνομοσχεδίου αλλά και τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν αργότερα (υπολογίζεται ότι πάνω από 20 προαπαιτούμενα θα κλείσουν με υπουργικές αποφάσεις), αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε πως ως συνήθως, έγινε συζήτηση για την Ελλάδα, όμως ακόμη περιμένουν την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας όπως και την επακόλουθη αξιολόγηση των ψηφισθέντων από τους θεσμούς.

Το μείζον ζήτημα είναι το θέμα των πλειστηριασμών καθώς οι Θεσμοί επιμένουν ότι «για να θεωρήσουν ότι έχει καλυφθεί το προαπαιτούμενο θέλουν να δούν τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions), αλλά και πλειστηριασμών με φυσική μορφή για χρέη προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο. Και όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας».

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και το Eurogroup δώσει το «πράσινο φως» στις 22 Ιανουαρίου, θα εκταμιευτεί η δόση των 4,5 δισ. ευρώ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι το EWG, εξέλεξε τον νέο Πρόεδρο του οργάνου, τον Ολλανδό Χανς Φάιλμπριφ, που θα διαδεχθεί στο τέλος του μήνα τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ, ο οποίος είχε ονομαστεί από την εφημερίδα Politico ως "ο άνθρωπος που μπορεί να έσωσε το Ευρώ".

Keywords
Τυχαία Θέματα