Στα καγκελα οι εφοριακοί για τη νέα Αρχή Είσπραξης Εσόδων

Σε κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών, στην Καραγιώργη Σερβίας, αλλά και σε αποκλεισμό της οδού Νίκης, προχώρησαν το πρωί εφοριακοί,στο πλαίσιο της προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει για σήμερα οι εργαζόμενοι στις εφορίες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή, που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση την Κυριακή.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν νωρίτερα την Πέμπτη, χαρακτήρισαν τις προβλέψεις του

νομοσχεδίου καταφανώς αντισυνταγματικές που καταργούν την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας, αφού ένας βασικός πυλώνας άσκησης της κρατικής εξουσίας, αυτή της βεβαίωσης και συλλογής των κρατικών εσόδων, φεύγει από τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

«Καθιερώνονται αδιαφανείς διαδικασίες στελέχωσης και αξιολόγησης του προσωπικού, καταργούνται οι προβλέψεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για τους εργαζόμενους και εκχωρείται η είσπραξη των εσόδων σε αδιαφανείς μηχανισμούς», είπε η πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ κα Ρένα Υφαντή.

Από την πλευρά της, η γραμματέας της Ομοσπονδίας κα Άννα Πουλάκη τόνισε ότι το μοντέλο της ανεξάρτητης Αρχής που προβλέπεται στο πολύνομοσχέδιο δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο, λέγοντας πως οι σχετικές διατάξεις έχουν συνταχθεί υπό τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επιβάλλει μοντέλα ημιαυτονομίας των φορολογικών αρχών κυρίως σε χώρες της ..υποσαχάριας Αφρικής.

Ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΕ ΔΟΥ χαρακτήρισε το νέο φορέα «τραβεστί» που θα λειτουργεί πέρα από τις αρχές ενός δημοκρατικού κράτους και ανεξέλεγκτος από την επίσημη πολιτεία.

Οι εφοριακοί ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο και να γίνει ουσιαστικός διάλογος. Μάλιστα κατήγγειλαν ότι ποτέ δεν εκλήθησαν σε διάλογο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ για το θέμα της ανεξάρτητης αρχής εσόδων και προειδοποίησαν για νέες κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δημιουργείται νέα αυτόνομη Διοικητική Αρχή που δεν θα υπόκειται σε κανένα ιεραρχικό έλεγχο ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο θα μετέχει και ένας Εμπειρογνώμονας που θα διορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είναι το πρόσωπο που θα εποπτεύει, παρακολουθεί και ενημερώνει τους θεσμούς για την λειτουργία και το έργο της νέας Ανεξάρτητης Αρχής η σύσταση της οποίας ήταν προαπαιτούμενο για την δόση.

Η Αρχή και ο «υπερ- Έφορος» που θα βρίσκεται για 5 χρόνια στο «τιμόνι» της δεν θα υπόκειται σε κανένα έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες Αρχές, ακόμη και αν πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών υποβάλλει προτάσεις στην Διοικητής της Αρχής, ο οποίος μπορεί να προάγει, να μετακινεί ή να κρίνει την επάρκεια ή την ανεπάρκεια των υπαλλήλων της υπηρεσίας του.

Για τους υπαλλήλους της Αρχής προβλέπεται ειδικό μισθολογικό και σύστημα επιπλέον ανταμοιβής «bonus», το οποίο θα καθορίζεται από τον Διοικητή. Μάλιστα τα κονδύλια αυτά εξαιρούνται εκ προοιμίου από τον «κόφτη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

1.Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου του 2017 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε) και συνιστάται Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή η οποία όχι μόνο δεν θα υπάγεται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών αλλά ο Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και ο Εμπειρογνώμονας που θα διορίσουν οι δανειστές δεν θα υπόκεινται δε κανένα ιεραρχικό έλεγχο. Ούτε σε διοικητική εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή άλλες Αρχές ή από άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό. Θα απολαμβάνουν δηλαδή προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας και θα δεσμεύονται μόνο από το νόμο.

2.Η Αρχή θα έχει όλες τις αρμοδιότητες της ΓΓΔΕ αλλά και μια σειρά ακόμη που της ανατίθενται με το νομοσχέδιο με αποτέλεσμα ο Διοικητής της Αρχής να αποκτά «χαρτοφυλάκιο» το οποίο είναι ισότιμο με αυτό του υπουργού Οικονομικών. Σε περίπτωση μάλιστα που οι δύο «ισχυροί» άνδρες της οικονομίας διαφωνούν σε θέματα που άπτονται της φορολογικής πολιτικής τότε αυτά θα λύνονται με την διαιτησία του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών είναι να υποβάλλει προτάσεις και να παρέχει στρατηγικές οδηγίες στην Αρχή σχετικά σχεδιασμό για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Ο υπουργός δεν δύναται για συγκεκριμένες υποθέσεις ή περιπτώσεις να υποβάλει προς την Αρχή αίτημα παροχής πληροφοριών ή να παράσχει δεσμευτικές οδηγίες.

3. Το Συμβούλιο της Διοίκησης θα είναι πενταμελές αποτελούμενο από τον Πρόεδρο και τέσσερα τακτικά μέλη. Στο Συμβούλιο Διοίκησης προβλέπεται η συμμετοχή εμπειρογνώμονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία και τα αρχεία της επιτροπής, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου. Ο ξένος εμπειρογνώμονας ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών βάσει καταλόγου τριών υποψηφίων τον οποίο καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η θητεία του Προέδρου - Διοικητή θα είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά. Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να διοριστεί Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. ή Εμπειρογνώμονας πρόσωπο που έχει διατελέσει μέλος του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή των εκτελεστικών οργάνων πολιτικού κόμματος ή έχει ανακηρυχθεί υποψήφιος πρόεδρος. Κατά την επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης θα μετέχουν και δύο στελέχη τη Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

4. Το Συμβούλιο της Διοίκησης δεν μπορεί να ζητά και να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν σε συγκεκριμένες υποθέσεις ή περιπτώσεις φορολογουμένων.

5. Η Αρχή δύναται να αναπτύσσει δικό της σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, αλλά και σύστημα προαγωγών και βαθμολογικής και υπηρεσιακής εξέλιξης του, κατά παρέκκλιση των κριτηρίων και τις διαδικασίες που προβλέπονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα καθώς και κάθε άλλης ισχύουσας διάταξης. Η οργάνωση και διάρθρωση των υπηρεσιών της Αρχής, ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους και των οργανικών θέσεων του προσωπικού αυτής, τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων, οι κλάδοι απ' τους οποίους θα προέρχονται οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, καθώς και η κατανομή των οργανικών θέσεων, ρυθμίζονται από την Αρχή. Ο Διοικητής επιλέγει, παύει και μετακινεί προϊσταμένους κάθε επιπέδου της Αρχής , ενώ αποφασίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις πρόσληψης του προσωπικού της Αρχής.

6. Ο Διοικητής, μπορεί να διαμορφώνει και να επικαιροποιεί τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τη Αρχής. Άλλες αρμοδιότητες του είναι να εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών νομοθετικές ρυθμίσεις σε ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του αλλά και για Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, θα αποφασίζει για θέματα στέγασης και μετεστέγασης των υπηρεσιών της Αρχής. Κρατικά ακίνητα μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση στην Αρχή από την εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου για την αντιμετώπιση των στεγαστικών της αναγκών.

7. Για τους υπαλλήλους της Αρχής προβλέπεται ειδικό μισθολογικό και ειδικότερα σύστημα επιπλέον ανταμοιβής « bonus», το οποίο θα καθορίζεται από τον Διοικητή. Θα δίνεται μετά από την επίτευξη των ποσοτικών στόχων της Αρχής.

8. Οι ετήσιοι εισπρακτικοί στόχοι θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να συνάδουν με τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους ο Διοικητής απομακρύνεται εντός δύο ετών από την υπηρεσία. Όταν ο ίδιος θέλει να παραιτηθεί από το αξίωμα του θα πρέπει τρεις μήνες πριν να ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών.

Keywords
καγκελα, νέα, καγκελα, απεργια, ποε, δου, bonus, συμμετοχή, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, πολυνομοσχεδιο, χωρες, το θεμα, ακινητα, δου, ηγεσια, θεμα, θητεια, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, αννα, βρισκεται, γινει, δημοσιο, διοικητης, ειπε, εννοια, εταιρια, ετων, εφοριες, ζητα, υπηρεσια, κυβερνηση, κρατικο, λειτουργια, μηνες, μοντελα, πεμπτη, ποε, πολιτεια, πρωι, ρυθμισεις, σειρα, συμμετοχή, υλοποιηση, φορα, δικαιωμα, υπουργειο, ξενος, κυριακη, μια φορα, οργανα, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα