Μόσχα: Ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας

Τα ρίσκα στην ρωσική οικονομία, η οποία έχει πληγεί από κρίση, μειώνονται. Παρόλα αυτά, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν για μία νέα απειλή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin φιλοξενεί ηγέτες από την νοτιοανατολική Ασία αυτή την εβδομάδα και όλοι επικεντρώνονται στα αυξανόμενα ρίσκα που προέρχονται από την Κίνα. Οποιαδήποτε "προβλήματα" αντιμετωπίσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επεκταθούν στην Ρωσία

μέσω της αγοράς εμπορευμάτων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Maxim Oreshkin.

Mε τις διεθνείς κυρώσεις να πιέζουν την οικονομία της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, η χώρα στρέφεται προς την Ασία και την Κίνα, συγκεκριμένα, προσπαθώντας να βρει διέξοδο από την μακροβιότερη οικονομική κρίση εδώ και είκοσι χρόνια. Η αλλαγή βλέψης του Putin έχει αποφέρει συμφωνίες δισεκατομμυρίων.

Οποιαδήποτε σοκ προέρχονται από την Κίνα δεν θα αργήσουν να επηρεάσουν και την Ρωσία. Μία επιβράδυνση 1% στην οικονομία της Κίνας θα μετατραπεί σε επιβράδυνση 0,5% στο ΑΕΠ της Ρωσίας, σύμφωνα με στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Μόσχας.

Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μίας εκ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών με την δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτή πετρελαίου, εμβαθύνεται.

Η Ρωσία θα ήταν ένα από τα πρώτα θύματα μίας επιβράδυνσης της Κίνας, μαζί με άλλες αναδυόμενες οικονομίες και χώρες-παραγωγούς εμπορευμάτων, σύμφωνα με τον Nouriel Roubini.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και θα πάρει μέτρα για τυχόν αναγκαία σταθεροποίηση της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα