Στα 246 εκατ. ευρώ των τηλεοπτικών αδειών θα στηριχθεί η... "παροχολογία" Τσίπρα στη ΔΕΘ

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Συνεχείς συσκέψεις με υπουργούς και επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες με στόχο να διαμορφωθεί ένα πειστικό πακέτο μέτρων ανακούφισης, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων βρίσκονται τα 246 εκατ. ευρώ που απέφερε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και πώς θα αξιοποιηθούν. Το μεγάλο ερώτημα είναι προς τα πού θα κατευθυνθούν και πώς θα διοχετευθούν τα χρήματα αυτά την επόμενη

διετία. Ποιες κοινωνικές δράσεις θα ενισχυθούν και ποιες κοινωνικές ομάδες θα ευνοηθούν.

Η κυβέρνηση στηρίζει ουσιαστικά όλη την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ σε αυτό το πακέτο και γι' αυτό δεν υποχωρεί στις πιέσεις των καναλαρχών που κέρδισαν τον διαγωνισμό για παράταση της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης. Το Μαξίμου θέλει εξ αρχής να στείλει μήνυμα ότι τα χρήματα αυτά είναι δεδομένα και δεν τίθεται αμφισβήτηση για την καταβολή τους. Σπεύδει προς τούτο να σταματήσει τη φιλολογία περί του αντιθέτου. Ξεπερνούν επίσης τις επισημάνσεις από την αντιπολίτευση ότι επειδή χρήματα, που έχουν προϋπολογιστεί στο μνημόνιο ως έσοδο, δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα διαθέσει όπως επιθυμεί.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού εξετάζουν με προσοχή όλα τα αιτήματα και τις ανάγκες που έχουν παρουσιάσει τα κοινωνικά υπουργεία για τη χρήση των 246 εκατ. ευρώ, ώστε να καταλήξουν σε μία ιεράρχηση που θα ικανοποιήσει όσο γίνεται περισσότερους. Είναι μάλλον μία δύσκολη προσπάθεια αφού τα αιτήματα είναι πολλαπλάσια των δυνατοτήτων και των περιθωρίων που επιτρέπει το συγκεκριμένο ποσό.

Γι' αυτό και από το Μαξίμου δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για τις προθέσεις τους σχετικά με τις εξαγγελίες που ετοιμάζουν σε μία εμφανή προσπάθεια να μην καλλιεργήσουν προσδοκίες που αργότερα θα διαψευστούν. Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να συζητείται και να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι ουσιαστικά ένα πακέτο σαν «πρώτο δείγμα» συνέπειας του Αλέξη Τσίπρα στο περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που είχε παρουσιάσει πριν δύο χρόνια, αλλά η περσινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το τρίτο μνημόνιο, που αυτή έφερε, δεν επέτρεψε την υλοποίησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα