Στα 226 τρισ. δολ. το παγκόσμιο χρέος

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 226 τρισ. δολ. έχει φτάσει το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Institute of International Finance (IIF) με τις επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες να αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στην

πολιτική του «φθηνού χρήματος».

Όπως αναφέρει το Reuters, οι παγκόσμιες αγορές αναμένεται να λάβουν την επόμενη εβδομάδα επιβεβαιώσεις για εξομάλυνση των επιτοκίων. Κατά το πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδεύει προς την απόσυρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της Βρετανίας για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ενώ η Fed κινείται προς την τρίτη αύξηση μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Το «φθηνό χρήμα» ώθησε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές σε διαδοχικά ρεκόρ. Είχε όμως και μια σημαντική παρενέργεια: τον υπερβολικό δανεισμό των νοικοκυριών, των εταιρείων και των κυβερνήσεων.

Σήμερα, το παγκόσμιο χρέος είναι παραπάνω από τρεις φορές μεγαλύτερο από την ετήσια παγκόσμια οικονομική παραγωγή, σύμφωνα με την έκθεση του IIF.

To Ινστιτούτο καταγράφει επίσης κάποια ρίσκα εξυπηρέτησης του χρέους, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες που έχουν δανειστεί σε σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ ή το δολάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα