Σουηδία: Από την «πολιτική των συναινέσεων» στην «πολιτική των αδυναμιών»

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόφβεν μόλις κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, είναι πλέον πολύ πιο αδύναμος, και η σπέκουλα δίνει και παίρνει, καθώς η αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας θα αγωνιστεί για να κερδίσει ο,τιδήποτε έχει ένα πολιτικό νόημα μέσα από το κοινοβούλιο έως τις εκλογές του επόμενου έτους, αν βέβαια καταφέρει να επιβιώσει τόσο πολύ.

Η νέα, πικρή αυτή κατάσταση είναι περίπου τρία χρόνια και οι Σουηδοί

ζουν τώρα με ένα "νέο εσωτερικό πολιτικό τοπίο με ασθενέστερες κυβερνήσεις μειοψηφίας", σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπέργκβιστ, κύριο οικονομολόγο της SEB AB, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Προβλέπει ότι η σουηδική πολιτική θα πορεύεται "κούτσα- κούτσα" κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου, χωρίς καμία εγγύηση ότι η αβεβαιότητα θα τελειώσει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2018.

Η λίστα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Σουηδία είναι μεγάλη, δήλωσε ο Μπέργκβιστ κι αναδεικνύει μια υπερβολική αγορά κατοικιών που χρήζει μεταρρύθμισης, αφού οι τιμές και τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει και η ανάγκη για καλύτερα μέτρα ενσωμάτωσης μετά τη μεγάλη άφιξη αιτούντων άσυλο στη Σουηδία. Υπάρχει επίσης ένα τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα που μπορεί να «επιδεινωθεί γρήγορα», πρόσθεσε.

Κανείς δεν προτείνει ότι οι οικονομικές προοπτικές της Σουηδίας θα αλλάξουν εν μία νυκτί και ότι η οικονομία είναι ισχυρή προς το παρόν, αλλά μια μακρά φάση νομοθετικού αδιεξόδου θα θέσει σε κίνδυνο αυτή τη ισχύ, ανέφερε ο Μπέργκβιστ.

Keywords
Τυχαία Θέματα