Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ: «Κυρία Αχτσιόγλου ντροπή σας»

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μια απροσδόκητη επίθεση η οποία στο κέντρο της επιχειρηματολογίας της θέτει το γεγονός πως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για τις χήρες θανόντων οι οποίες μένουν με το νόμο Κατρούγκαλου στο δρόμο λόγω ηλικιακών ορίων, εξαπέλυσε το Σωματείο Συνταξιούχων των ΗΣΑΠ.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Ευθύμης Ρουσιάς σε επιστολή καταγγέλλει την υπουργό για αδιαφορία ως προς τις χήρες οι οποίες με μηδενική εμπειρία και εργασία μετά από την παρέλευση

μερικών ετών μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο δίχως η κα. Αχτσιόγλου να ενδιαφέρεται για αυτή την κοινωνική ομάδα.

Συγκεκριμένα η επιστολή που έχει καθαρά γυναικείο χαρακτήρα, αναφέρει: «Είναι η μόνη λέξη που αρμόζει στην Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Έφη Αχτσιόγλου, η οποία όπως αποδεικνύεται δεν έχει διαβάσει ούτε καν το βαρύγδουπο τίτλο του Υπουργείου του οποίου προΐσταται. Αλήθεια κυρία Υπουργέ, πού είναι η κοινωνική Αλληλεγγύη για την οποία ορκιστήκατε ότι θα υπηρετείτε; Πού είναι ο σεβασμός στον έλληνα πολίτη που θα πρέπει να έχετε; Ασφαλώς αμέσως μετά τον όρκο που δώσατε και την τοποθέτησή σας στον υπουργικό θώκο τα ξεχάσατε όλα.

Διαφορετικά θα απαντούσατε στην επιστολή που σας έστειλε με αριθμό πρωτοκόλλου 1208/133 στις 12 Ιανουαρίου 2017 το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, με την οποία σας γνωστοποιούσε το θέμα που έχει προκύψει με την εφαρμογή του νόμου 4387/2016, του νόμου που μαζί με τον προκάτοχό σας καθηγητή κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο συντάξατε και φέρατε προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή. Κυρία Υπουργέ το άρθρο του νόμου 4387/2016 για να σας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη σας λέει:

Άρθρο 12

Σύνταξη λόγω θανάτου

«1. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότησή του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας δικαιούνται σύνταξη τα παρακάτω μέλη της οικογένειάς του.

Α. Ο επιζών σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά το χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου. Σε περίπτωση που ο θάνατος συμβεί προτού συμπληρωθεί το 55ο έτος ηλικίας του επιζώντος συζύγου, τότε καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για διάρκεια τριών(3) ετών. Εάν ο δικαιούχος συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με τη συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του».

Ο νόμος κυρία Υπουργέ δεν αναφέρει τι θα γίνει το άτομο αυτό που δε συμπληρώνει το 55ο έτος κατά τη διάρκεια της προσωρινής σύνταξης καθώς σύμφωνα με το νόμο δεν δικαιούται σύνταξη με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του, αλλά και αν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος και σταματήσει η συνταξιοδότηση μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 67 ετών. Αναλογιστήκατε πώς μπορεί να ζήσει μία γυναίκα που δεν έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή της και πού θα βρει σήμερα εργασία μία ανεπάγγελτη γυναίκα όταν η ανεργία στη χώρα μας είναι στα ύψη και γι' αυτούς ακόμη που έχουν γνώσεις επαγγελματικές με πτυχία;

Κυρία Υπουργέ το θέμα αυτό για το Σωματείο μας δεν είναι θεωρητικό, είναι υπαρκτό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης εκ μέρους της πολιτείας.

Σήμερα έχουμε δύο γυναίκες μέλη του Σωματείου μας ηλικίας 49 και 51 ετών, οι οποίες είχαν την ατυχία να χάσουν τους συζύγους τους μόλις συνταξιοδοτήθηκαν. Και οι δύο αυτές γυναίκες δεν εργάστηκαν ποτέ, οπότε δεν έχουν δική τους ασφάλιση και τώρα είναι δύο φορές τιμωρημένες, μία από τη ζωή που τους στέρησε τους συζύγους τους και μία από την πολιτεία, που τους στερεί τα προς το ζην καθώς μετά την παρέλευση της τριετίας, ούτε σύνταξη θα έχουν ούτε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα έχουν.

Για όλα αυτά κυρία Υπουργέ σας κάναμε κοινωνούς του θέματος με την αποστολή της επιστολής μας προς εσάς που όμως αν και πέρασαν πάνω από δύο μήνες, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Είχαμε πιστέψει ότι σαν νέα Υπουργός με νέα οράματα και σκέψεις και σαν νέα γυναίκα, θα βλέπατε το θέμα από την ανθρωπιστική πλευρά και θα δίνατε το δικαίωμα, στις δύο σήμερα αλλά πολλές αύριο, δυστυχισμένες γυναίκες να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον παρά τα μεγάλα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Δυστυχώς όμως κυρία Υπουργέ μας διαψεύσατε και όπως στην πράξη αποδεικνύεται, την επιστολή μας την πετάξατε στο καλάθι των αχρήστων γιατί διαφορετικά θα είσαστε υποχρεωμένη να μας δώσετε μία απάντηση και να μας πείτε ότι τι θέμα το αναθέσατε σε κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα γιατί εμείς απευθυνθήκαμε προσωπικά στην Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχουμε την απαίτηση να λάβουμε την οποιαδήποτε απάντηση από την αρμόδια Υπουργό.

Δυστυχώς κυρία υπουργέ διαψευστήκαμε και λυπούμαστε πάρα πολύ καθώς δεν περιμέναμε να έχουμε τέτοια αντιμετώπιση σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας από την πολιτεία, να έχετε υπόψιν σας όμως στην κοινωνία που ζούμε όλοι κρινόμαστε για τα λόγια μας και τα έργα μας".

Keywords
Τυχαία Θέματα