Σόιμπλε: Οφείλουμε να ελέγχουμε τις τράπεζες

Κατά της βιαστικής και μη συντονισμένης άρσης των ελέγχων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, σε ομιλία του στην Οικονομική Επιτροπή του ΔΝΤ.

«Μόνο ένα πολύ καλά ελεγχόμενο και υπεύθυνα συντονισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα παραμείνει ανθεκτικό σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου οφείλουμε να εφαρμόζουμε τις αρχές ελέγχου που

έχουν συμφωνηθεί», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι οι χώρες της υφηλίου οφείλουν να σέβονται τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου και να μην υποχωρήσουν στον αυξανόμενο προστατευτισμό.

«Το εμπόριο έχει ωφελήσει τα μέγιστα την παγκόσμια οικονομία, βοήθησε ώστε να γλιτώσουν από τη φτώχεια εκατομμύρια άνθρωποι και έφερε σταθερότητα και ευημερία. Το να γυρίσουμε πίσω το ρολόι της παγκοσμιοποίησης θα είναι ένα πλήγμα για τη σταθερότητα της ανάπτυξης. Επίσης θα οδηγούσε σε αποσυντονισμό τις αναδυόμενες οικονομίες και μάλιστα σε μία περίοδο που αρκετές εξ αυτών υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές στις πρώτες ύλες και την έντονη μεταβλητότητα στις κεφαλαιακές ροές», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

Καθίσταται φανερό ότι η ομιλία του Γερμανού υπουργού είχε βασικό αποδέκτη την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς ο Ντ. Τραμπ έχει όχι μόνο προωθήσει μέτρα προστατευτισμού της αμερικανικής οικονομίας, αλλά πρόσφατα υπέγραψε νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα υπάρξει κατάργηση μίας σειράς ελέγχων στις οποίες υπόκεινται οι αμερικανικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα