Figaro: «Σασπένς» για τον πρώτο γύρο των εκλογών

Το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των τεσσάρων υποψήφιων λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή στη Γαλλία ενδέχεται να αυξήσει τη συμμετοχή την έλευση τον ψηφοφόρων, αναφέρει το Figaro.

Η γαλλική προεκλογική εκστρατεία μοιάζει με θρίλερ καθώς οι εκπλήξεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη σε γρήγορους ρυθμούς, καθιστώντας της προεδρικές εκλογές

του 2017 ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων δεκαετιών.

Το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο με επίκεντρο τον Φρ. Φιγιόν θεωρείται για πολλούς αναλυτές ως την μεγάλη στροφή στην προεκλογική εκστρατεία. Στη συνέχεια, υπήρξε η εμφάνιση δύο φαινομένων: η δυναμική Εμμανουήλ Μακρόν και η ανάκαμψη του Ζ.Λ. Μελανσόν. Αλλά και πάλι, τα δύο αυτά γεγονότα δεν κατάφεραν να κατάφεραν να απομακρύνουν το «φάντασμα» της αποχής η οποία σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενδέχεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η μάχη μεταξύ Μακρόν και Λε Πεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή φαίνεται να δημιουργεί μια κινητοποίηση των ψηφοφόρων.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η αλλαγή οφείλεται στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των τεσσάρων υποψήφιων και στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που έχει αρχίσει να επικρατεί στην Γαλλία. Οι οπαδοί του Φιγιόν έχουν αρχίσει να φοβούνται πως δεν θα μπορέσει να περάσει στο δεύτερο γύρο, ενώ αυτοί του Μελανσόν πιστεύουν πως υπάρχουν πιθανότητες να περάσει στο επόμενο στάδιο. Οι ψηφοφόροι του Μακρόν και της Λε Πεν θα προσέλθουν στις κάλπες με στόχο να δουν τον υποψήφιο που υποστηρίζουν νικητή του πρώτου γύρου.

Η Figaro κάνει λόγο για τέσσερις Γαλλίες η οποίες θα αναμετρηθούν αύριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τέσσερις υποψήφιοι παρουσιάζουν τέσσερις Γαλλίες που είναι δύσκολα συμβατές μεταξύ τους διχάζοντας το εκλογικό σώμα ακόμα περισσότερο σύμφωνα με ανάλυση του Ιδρύματος Jean Jaurès

Η αβεβαιότητα του πρώτου γύρου, αναφέρει η Figaro δεν προέρχεται αποκλείστηκα από την αναποφασιστικότητα, αλλά και από την κινητικότητα των ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Σύμφωνα με έρευνα της Cevipof το 58% των ψηφοφόρων έχει αλλάξει πρόθεση ψήφου τουλάχιστον μία φορά από τον Ιανουάριο. Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό εκείνων που διστάζουν μεταξύ πολλών υποψηφίων, ενώ η τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια Πεδία προσθέτει ένα ακόμα άγνωστο στοιχείο λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Keywords
Τυχαία Θέματα