Σκότος στο βάθος του τούνελ

Βαθαίνει το πρόβλημα καθώς όλη η ατζέντα της κυβέρνησης επιβαρύνεται εξαιρετικά από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται τα τρία βασικά ζητήματα: το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και το αγροτικό. Η επιστολή Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ, εξάλλου, εκφράζει το βάθος του προβληματισμού που υφίσταται στο κυβερνητικό στρατόπεδο που βλέπει ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα σε σχέση με την εξέλιξη των βασικών ζητημάτων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου καταβάλλει

φιλότιμες προσπάθειες στα «παράθυρα», προκειμένου να πείσει τους αγρότες ότι η αποδοχή του ασφαλιστικού που συνεπάγεται την αξιολόγηση θα τους εξασφαλίσει τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις. Εκείνοι βέβαια του απαντούν ότι δεν μπορούν να του δώσουν τα 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2017-18. Εξάλλου ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί με τις επιδοτήσεις των αγροτών πέρυσι.

Οι πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιμένει στα δική της αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού, στοιχείο που αφήνει την απόσταση με τους ελεύθερους επαγγελματίες μεγάλη. Παιχνίνδι αντοχής; Ποιος θα σπάσει πρώτος; Η κόντρα τραβάει σε μάκρος με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.

Και έρχεται το Προσφυγικό που απειλεί τη χώρα με αποκλεισμό από τις κεντροευρωπαικές χώρες.Το κυριότερο εδώ όμως είναι η πονηρή, αλλά και αναξιόπιστη στάση της Τουρκίας που είναι άγνωστο αν μπορεί να αλλάξει μέχρι τις 7 Μαρτίου, οπότε και ολοκληρώνεται η φάση της πρώτης προθεσμίας για τα σύνορα. Η Τουρκία, όχι μόνον δεν εξουδετέρωσε τις ροές των προσφύγων, αλλά δείχνει ότι κινείται εκτός ελέγχου των βασικών ευρωπαϊκών δυνάμεων με στρατηγική σύνθετη και φιλόδοξη.

Τούτων δοθέντων έρχεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός να μιλήσει για δημοψήφισμα για την ποσόστωση των προσφύγων αποδεικνύοντας ότι οι κεντροευρωπαίοι δεν ακούν τα κελεύσματα της Μέρκελ. Ετσι όμως δεν προβλέπεται φως στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος για το οποίο η ίδια η κυβερνητική πλευρά ποντάρει σε ευρωπαϊκή λύση. Ο προφανής κίνδυνος είναι η Ελλάδα να εγκλωβιστεί σε ένα θέμα - το προσφυγικό - που δείχνει ότι από πουθενά δεν έχει άμεσες λύσεις.

Ας ελπίσουμε ότι η σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, μετά και την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να συμβάλλει στη συγκρότηση μιας εθνικής προσπάθειας έστω και την τελευταία στιγμή.

Δεν χρειάζεται να πούμε για το δημοσιονομικό κενό και για τις αποκλίσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί από τα παίγνια του ΟΠΑΠ μέχρι τα φορολογικά μέτρα που θα κληθούν να καλύψουν τη μη αύξηση φόρου για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Χρειάζονται και περισσότερα;

Keywords
Τυχαία Θέματα