VW: Υπάλληλοι κατέστρεφαν αρχεία για να πέσουν «στα μαλακά»

Συνεχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων σχετικά με το μέγα σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων της Volkswagen. Όπως γράφει το Bloomberg, τον Αύγουστο του 2015, όταν ένας υπάλληλος της εταιρείας αποκάλυψε στις Αμερικανικές Αρχές ότι οι ιθύνοντες της VW είχαν δώσει στους υπαλλήλους οδηγίες για το τι να καταθέσουν, στα γραφεία της Γερμανίας, στελέχη και μηχανικοί άρχισαν να

διαγράφουν αρχεία σχετικά με τα οχήματα που είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ, ενώ ο επικεφαλής του τμήματος κινητήρων είπε σε έναν βοηθό του να ξεφορτωθεί τον σκληρό δίσκο με τα e-mail που είχε ανταλλάξει ο ίδιος με άλλα στελέχη της VW.

Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν από τους Αμερικανούς κατήγορους την Τετάρτη, ταυτόχρονα με την απαγγελία κατηγοριών κατά πέντε στελεχών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που φέρονται ως οι «εγκέφαλοι» του σχεδίου παραπλάνησης των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι στον συμβιβασμό που επετεύχθη τελικά, η VW παραδέχεται την ενοχή της για παραπλάνηση της κυβέρνησης και των καταναλωτών αλλά και για παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης, ενώ θα καταβάλει και αποζημίωση 4 δισ. ευρώ στο αμερικανικό Δημόσιο.
Η υπόθεση, πάντως, δεν έχει κλείσει και συνεχίζεται η εξέταση μαρτύρων.

Κατηγορούμενοι ήταν ο επικεφαλής του τμήματος κινητήρων, Heinz-Jakob Neusser, ο Richard Dorenkamp, το πρόσωπο που σχεδίασε τον κινητήρα κινητήρα diesel που φαινομενικά ήταν συμβατός με τους αυστηρότερους κανόνες των ΗΠΑ για τις εκπομπές ρύπων, ο Jens Hadler, που ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή κινητήρων από το 2007 έως και το 2011, ο Bernd Gottweis, υπεύθυνος για τον ποιοτικό έλεγχο την περίοδο 2007-2014 και ο Jurgen Peter, που εργαζόταν στον όμιλο από το 1990 και ήταν ο σύνδεσμος με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές το διάστημα που άρχισαν οι υποψίες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα αυτοκίνητα diesel.

Ενας έκτος άνδρας, ο Oliver Schmidt, συνελήφθη το Σάββατο την ώρα που προσπαθούσε να επιστρέψει στη Γερμανία μετά από διακοπές στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του ο CEO της Volkswagen, Matthias Mueller, αναφέρει: «Η Volkswagen λυπάται βαθύτατα για τους χειρισμούς που οδήγησαν σε αυτή την κρίση. Θα συνεχίσουμε να επιβάλουμε αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δουλειάς». Η VW το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση περίπου 12 στελεχών, μεταξύ αυτών και του πρώην CEO, Martin Winterkorn.

Keywords
Τυχαία Θέματα