«Σφαλιάρα» στα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων τα Capital Controls

Η χρονιά επιβολής των capital controls δεν θα μπορούσε να αφήσει πληγές ακόμα και στις υγιείς επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό πως τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων εταιρειών ήταν μειωμένα κατά σχεδόν μισό δισ ευρώ την 31η Δεκεμβρίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη διετία (2013, 2014) είχε αντιστραφεί η τάση και καταγράφονταν αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων. Συγκεκριμένα είχε καταγραφεί αύξηση των διαθεσίμων κατά 1,5 δισ ευρώ.

Όπως

γράφει η «Καθημερινή», αυτή η αρνητική εξέλιξη στα ταμειακά διαθέσιμα, που αποτελεί πλέον βασικό δείκτη στην Ελλάδα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, προκλήθηκε από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα μετά τις 28 Ιουνίου 2015, οπότε επεβλήθησαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Το αποτέλεσμα ήταν οι εταιρείες να αρχίσουν να «καίνε μετρητά» για να πληρώνουν υποχρεώσεις τα οποία μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή είχαν αποταμιεύσει και χρησιμοποιούσαν για επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή το 2015, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 10,588 δισ ευρώ έναντι 11,010 δισ ευρώ που ήταν τα κεφάλαια που διέθεταν οι εισηγμένες στις 31/12/2014.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν μεταφέρει σχεδόν το 80% με 90% των ταμειακών τους διαθεσίμων στο εξωτερικό ώστε να γίνεται κανονικά η μισθοδοσία του προσωπικού και να πιστώνεται στους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς το ακριβές ποσό της μισθοδοσίας χωρίς να αφήνουν υπόλοιπο κεφαλαίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα