ΣΕΒ: Οι 10 μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανάπτυξη

Τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα και οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της κατάρτισης της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης, παρουσιάζει ο ΣΕΒ στο τακτικό εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ «εκατομμύρια απασχολούμενων είναι εγκλωβισμένοι σε οικονομικές δραστηριότητες χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Το καίριο διακύβευμα της οικονομικής πολιτικής είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς

πόρων (εργασίας, κεφαλαίου και τεχνολογίας) από τους παραδοσιακούς στους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, ώστε να αυξηθεί η συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας και, ως εκ τούτου, τα εισοδήματα και το γενικότερο επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής διαβίωσης».

Παράλληλα τονίζει ότι μία εθνική στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να κατευθύνει πόρους και εξειδικεύσεις προς τις νέες δραστηριότητες που φέρνει η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Μαρξ, οι αλλαγές στην τεχνολογία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων. Συνεπώς, η εμμονή της ελληνικής κοινωνίας στη δημοσιοϋπαλληλία και τα κλειστά επαγγέλματα δεν συνάδουν πλέον με την αναζήτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε σαν λαός στην παρακμή. Μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης πρέπει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι να διαιωνίζει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Διαβάστε ΕΔΩ το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ

Keywords
Τυχαία Θέματα