Τέμπη: Με ζωντανή ορχήστρα και Μάνο Χατζηδάκη τα εγκαίνια

Της Μαριάννας Τζάννε

Με Μάνο Χατζηδάκη, ζωντανή ορχήστρα αλλά και σέλφι με τους Άγιους Πατέρες της εκκλησίας, εγκαινίασε τα Τέμπη ο πρωθυπουργός, το μεσημέρι της Πέμπτης, σε μια φαντασμαγορική τελετή, που λίγο έμοιαζε με παράδοση οδικού έργου.

Από νωρίς πάνω από 1.300 προσκεκλημένοι, από τους οποίους οι 500 ήταν η κυβερνητική κουστωδία, εκπρόσωποι της ΕΕ, με επικεφαλής την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές των κομμάτων,

περιφερειάρχες, δήμαρχοι, και απαστράπτουσα η διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη κ. Κατερίνα Νοτοπούλου είχαν στήσει πηγαδάκια, περιμένοντας καρτερικά τον Πρωθυπουργό για την έναρξη της τελετής.

Λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι και ενώ η βροχή δυνάμωνε, ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υποδομών Χρίστος Σπίρτζη έφτασε στην σήραγγα των Τεμπών, υπό τις ιαχές της μυθικής Τζοκόντας του Χατζηδάκη για να ξεκινήσει το τελετουργικό της παράδοσης του τμήματος «Ευαγγελισμός –Σκοτίνα» μήκους 14 χλμ. με τις τρεις δίδυμες σήραγγες.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός εξήρε την σπουδαιότητα του αυτοκινητοδρόμου, τονίζοντας ότι παρακάμπτει το φονικό πέταλο του Μαλιακού και παραδίδει σε κυκλοφορία από αύριο το πρωί, ένα σύγχρονο και ασφαλές αυτοκινητόδρομο που ολοκληρώνει τον κεντρικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

«Δεν διεκδικούμε την πατρότητα των έργων αλλά διεκδικούμε το ξεμπέρδεμα ενός περίπλοκο κουβαριού που έμοιαζε με γόρδιο δεσμό αλλά και την πολιτική βούληση να διαπραγματευτούμε με τους εργολάβους και τις τράπεζες και να βάλουμε το μαχαίρι και στην άλλη πλευρά και όχι μόνο στους πολίτες» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως σημείωσε εμφαντικά, τα εγκαίνια των αυτοκινητοδρόμων που θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα με την Κορίνθου- Πατρών (Μεγάλη Τρίτη) και τη Σήραγγα της Κλόκοβας την Μ. Πέμπτη, αποτελούν «τον πιο ισχυρό συμβολισμό ότι η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα».

Στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την σήραγγα για να γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, όπου τον περίμενε ένα απρόοπτο. Ένας ιερέας της αεροπορίας τον αγκάλιασε θερμά, ζητώντας του να φωτογραφηθούν! Όταν οι προβολείς έσβησαν, τα όργανα της ορχήστρας της Κατερίνης έπιασαν δουλειά και οι σήραγγες μετατράπηκαν σε ένα ιδιότυπο music hall συνοδεία μπουφέ και γλυκισμάτων.

Τα βαφτίσια των σηράγγων

Νωρίτερα στην ομιλία του, ο υπουργός Υποδομών, αποκάλυψε τα ονόματα των τριών σηράγγων, εμπνευσμένα από τους αγωνιστές της αριστεράς αλλά και δύο τραγικά συμβάντα που σημάδεψαν τα Τέμπη. Πρόκειται για τα 21 αθώα θύματα της σχολικής εκδρομής από το Μακρυχώρι Ημαθίας που χάθηκαν σε τροχαίο το 2003 και τον Ιταλό μηχανικό που καταπλακώθηκε το 2009 από την κατολίσθηση των βράχων.

Τα ονόματα τους, δίνουν επίσης στις σήραγγες ο «Αντώνης Αγγελούλης Βρατσάνος», έφεδρος του ΕΛΑΣ και σαμποτέρ στην εθνική αντίσταση, ο «Μαρίνος Αντύπας» που δολοφονήθηκε στο Κιλελέρ, ο «Ρήγας Φεραίος» και ο «Όλυμπος» προς τιμήν της οροσειράς μας.

Ιδιαίτερα ζεστή εμφανίστηκε στην τελετή εγκαινίων και η κ. Κρέτσου, χαρακτηρίζοντας τα Τέμπη ένα αριστούργημα αλλά και ένα δύσκολο τεχνικά έργο που κόστισε 2 δις. ευρώ. «Είναι πολύ σημαντικό ότι τελείωσε ένα τόσο σημαντικό έργο. Δεν είναι εύκολο να περάσεις δύο βουνά και αυτό που κάποτε φαινόταν αδιανόητο, τώρα γίνεται πραγματικότητα».

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, χαρακτήρισε σπουδαίο παράδειγμα πολιτικής συνοχής την ολοκλήρωση του έργου, επαινώντας συγχρόνως και το έργο της κυβέρνησης την τελευταία διετία. Φάλτσα στο εορταστικό κλίμα, πήγε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος επέκρινε με σφοδρό τρόπο την ρητορική Τσίπρα.

«Στη ΝΔ χαιρόμαστε που παραδόθηκε το έργο, το οποίο ξεκινήσαμε εμείς αλλά δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην καταψήφιση των συμβάσεων παραχώρησης από την κυβέρνηση στη βουλή αλλά και στην εναντίωση κατά των διοδίων, με το κίνημα «Δεν Πληρώνω».

Επικριτικός στην επιβολή διοδίων στην παλιά εθνική των Τεμπών στάθηκε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός. «Θέλουμε ο δρόμος να μην έχει διόδια και η δωρεάν διελεύσεις για τις τοπικές μετακινήσεις είναι το τυράκι στο φάκα», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «χαίρομαι, όπως όλοι για την ολοκλήρωση του τμήματος Τεμπών και Πλαταμώνος. Επιτέλους η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη αποκτά έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Αυτό το έργο ανήκει στο πρόγραμμα (πέντε) 5 μεγάλων οδικών αξόνων που ξεκινήσαμε την περίοδο 2004-2009, με τίτλο «Δρόμοι Ανάπτυξης». Για την υλοποίησή τους, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος παραχώρησης (συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Τα έργα αυτά είχαν περιληφθεί από την Ε.Ε στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει αυτά τα έργα χωρίς την μέθοδο παραχώρησης, χωρίς συγχρηματοδότηση. Οι (πέντε) 5 αυτοί οδικοί άξονες μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και κυρώθηκαν οι συμβάσεις στη Βουλή το 2007 από μεγάλη πλειοψηφία. Το 2008 άρχισε η κατασκευή τους με ταχύ ρυθμό και σύμφωνα με την σύμβαση έγινε πλήθος απαλλοτριώσεων χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο της επίταξης όπως προέβλεπε η σύμβαση».

Keywords
Τυχαία Θέματα