Σεντένο: Αρχίζουν οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος

Του Ιωάννη Αντύπα

Σε πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έφτασε σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες, έπειτα από την παρουσίαση του ελέγχου συμβατότητας από τους θεσμούς στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Η Ευρωομάδα, τόσο στην συνέντευξη Τύπου όσο και στην ανακοίνωση της με την ολοκλήρωση της συνεδρίας τόνισε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησή και πως σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και συνεπώς επετεύχθη η πολιτική συμφωνία.

Ο

νέος Πρόεδρος της Ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο τόνισε πως έγινε μια τεράστια προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση και επέδειξε αντίστοιχο επίπεδο συνεργασίας. Το ύψος της χρηματόδοτησης για την τρίτη αξιολόγηση θα είναι 6,7 δισ. ευρώ τα οποία θα εκταμιευθούν σε δύο υποδόσεις στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να καλύψει το κράτος τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον ιδιωτικό τομέα, να χρηματοδοτήσει το μαξιλάρι ρευστότητας και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον νέο Πρόεδρο τώρα ξεκινά η τεχνική δουλειά για τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους, όπως και ενός μηχανισμού ο οποίος θα "ενώνει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη στην Ελλάδα".

Ερωτηθείς για το αν το Eurogroup συζήτησε για τα σενάρια μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως δεν έγινε συζήτηση κι επανέλαβε ότι οι ελληνικές Αρχές θα αποφασίσουν για την εφαρμογή ή όχι μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, έγινε τεράστια μεταρρυθμιστική δουλειά στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης και έχουν ολοκληρωθεί τα 90 από τα 115 προαπαιτούμενα. Τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα αφορούν ζητήματα πλειστηριασμών και ιδιωτικοποιήσεων έτσι ώστε να ξεκλειδώσουν τα χρήματα της αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα παρακολουθούν από κοντά τη πορεία της εφαρμογής τους από την ελληνική κυβέρνηση και θα ενημερώσουν τους θεσμούς.

Παράλληλα, δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εγκαίρως, ενώ χαρακτήρισε το 2018 έτος-ορόσημο για την Ελλάδα. Κληθείς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για την συζήτηση για το χρέος, δήλωσε ότι η δομή των τεχνικών συζητήσεων δεν έχει ακόμα διαρθρωθεί, ενώ για τη στάση του ΔΝΤ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού, όπως είπε «έχουν εντυπωσιαστεί από την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα».

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε λόγο για μια «καλή συνεδρίαση για την Ελλάδα» και για σημαντική πρόοδο προς το κλείσιμο της αξιολόγησης. Παράλληλα δήλωσε πως ξεκινούν οι διεργασίες για την εκταμίευση, όπου από τα συνολικά 6,7 δισ ευρώ, τα 3.3 δισ. ευρώ θα πάνε για το χρέος, 1,9 δισ. ευρώ. για το μαξιλάρι και 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα. Προαπαιτούμενο για τη δεύτερη υποδόση στο τέλος του Φεβρουαρίου θα είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η μείωση των κόκκινων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα