«Σεισμικές δονήσεις» στην Ιαπωνία ενόψει των πρόωρων εκλογών

Δυο από τα σημαντικά κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιαπωνία ενώνουν δυνάμεις σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την εξουσία από τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και το κυβερνών κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (LDP) στις επερχόμενες εκλογές για την Κάτω Βουλή.

Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αλλά και την πενταετή ηγεσία

του Άμπε.

Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα επανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές της 22ας Οκτωβρίου, ωστόσο η αντιπολίτευση μπορεί να κηλιδώσει το ίματζ του πρωθυπουργού, που είναι ήδη ευάλωτο εξαιτίας μιας σειράς πολιτικών σκανδάλων.

Το Δημοκρατικό κόμμα, βασικός αντίπαλος του LDP, αποκάλυψε την Πέμπτη ότι ενώνει δυνάμεις με το νεοεισερχόμενο κόμμα της Ελπίδας, προκαλώντας αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον Scott Seaman, στελέχους του Eurasia Group.

Στο τιμόνι του νέου αυτού κόμματος που ανακοινώθηκε επίσημα μόλις την Τετάρτη, βρίσκεται η κυβερνήτης του Τόκυο, Yuriko Koike. Όπως και το LDP, είναι συντηρητικό και έχει στη διάθεσή του μόλις έναν μήνα για να σχηματίσει μια πλατφόρμα που θα το διαφοροποιεί από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η Koike, πρώην υπουργός Άμυνας, είναι υπέρ της εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας και κατά της αύξησης των φόρων επί των πωλήσεων με πολλούς να τη θεωρούν ως την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την πρωθυπουργία στην ιστορία της Ιαπωνίας ή που τουλάχιστον θα ανακόψει την πορεία και τα ποσοστά του LDP, κάνοντας μεγάλη ζημιά στον Άμπε.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση περίπου το 18% λέει ότι θα στηρίξει το κόμμα της Koike, έναντι 29% που απαντά υpέρ του LDP. Σε άλλο γκάλοπ το Κόμμα της Ελπίδας συγκεντρώνει το 13% έναντι 32% για το LDP.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η μεγάλη απειλή για τον Άμπε, συνιστά η πιθανότητα το κόμμα της Koike να συμβάλει αποφασιστικά στην απώλεια εδρών για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ασκώντας έτσι πίεση στον Άμπε είτε να παραιτηθεί αμέσως ή να μην βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ADP για τρίτη συνεχόμενη φορά, του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα