Σε υψηλό 2,5 ετών ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Νοέμβριο που διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014, ωστόσο παραμένει αρκετά μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ. Στο μεταξύ, τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ συνεδριάζουν στις 8 Δεκεμβρίου όπου και θα αποφασίσουν για το να θα επεκτείνουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που κανονικά λήγει τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν κατά 0,6% υψηλότερα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015, από άνοδο 0,5% τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, παραμένει αρκετά κάτω του στόχου του 2% και με την οικονομική ανάπτυξη να παραμένει μέτρια, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει επέκταση του QE.

O Μάριο Ντράγκι, πάντως, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι μπορεί να αποφασιστεί αλλαγή στο μέγεθος της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Σε ό,τι αφορά την άνοδο του πληθωρισμού αυτή οφείλεται στη σταθεροποίηση των τιμών στην ενέργεια και εμμέσως μόνο στην πολιτική της ΕΚΤ.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των προϊόντων καπνού, δείχνει άλλη εικόνα. Έχει παραμείνει καθηλωμένος στο 0,8% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο του 2014.

Οσο δεν υποχωρούν οι τιμές ενέργειας, το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους ερχόμενους μήνες και ίσως να προσεγγίσουν τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο του 2017, οπότε και λήγει το πρόγραμμα QE.

Αλλά χωρίς αύξηση στις άλλες τιμές, ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανόν να υποχωρήσει εκ νέου εντός του 2017.
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προβλέπουν πληθωρισμό 1,6% το 2018, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι θα παραμείνει χαμηλότερα, με τις τιμές να ανεβαίνουν κατά μόλις 1,4% το ίδιο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα