Μετά το Brexit και τον Τραμπ, οι επενδυτές ανησυχούν για το ιταλικό δημοψήφισμα

Δηκτική προεκλογική καμπάνια, ένα δημοψήφισμα και ένα αποτέλεσμα το οποίο θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Η όλη ρουτίνα είναι γνωστή για τους επενδυτές.

Μετά από το σοκ του Brexit και τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, τα επενδυτικά γραφεία προετοιμάζονται

για άλλη μία νύχτα άγχους και αϋπνίας στις 4 Δεκεμβρίου όσο θα περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία. Και αυτή τη φορά το δημοψήφισμα "τρίζει" τα θεμέλια της κυβέρνησης του Ρέντσι και αποτελεί πιθανό πρόβλημα για τους επενδυτές.

Αυτή τη φορά, δεν υπάρχει τόσο μεγάλο άγχος για το αποτέλεσμα αλλά για το τί θα γίνει μετά, αφού τα γκάλοπ δείχνουν τον Ρέντσι να χάνει. Η μεταβλητότητα στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έφτασε στα επίπεδα που είχε μετά τη νίκη του Τραμπ, τη στιγμή που οι αγορές προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν πως το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και νίκη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο θέλει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Ο Ρέντσι έχει ποντάρει την πολιτική του καριέρα στο δημοψήφισμα, αφού έχει αναφέρει πως θα παραιτηθεί ένα δεν υπερψηφιστούν οι συνταγματικές αλλαγές. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται πριν τα μεσάνυχτα, ώρα Ρώμης.

Το ευρώ το οποίο θα συνεχίσει να συναλλάσσεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, επέδειξε πτώση έναντι του δολαρίου αυτό το μήνα τη στιγμή που τα ιταλικά ομόλογα έχασαν 2,5%. Η αγορά θα ανοίξει το επόμενο πρωί κανονικά, όπως και το χρηματιστήριο. Το κύριο μέλημα των επενδυτών είναι η ρευστότητα νωρίς το πρωί, παρά τα πάρε-δώσε των τραπεζών στις αγορές της Ασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα