Σε θετικό τέμπο η Wall Street

Σε θετική πορεία, με εξαιρετικά όμως ήπιες διακυμάνσεις, κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην «τραμπάλα» των τιμών πετρελαίου αλλά και σε έναν πραγματικό καταιγισμό τόσο οικονομικών αποτελεσμάτων δ' τριμήνου όσο και μακροοικονομικών ανακοινώσεων.

Ο μαύρος χρυσός «κατόρθωσε» αρχικά να ενισχυθεί κατά 1%, κατόπιν να εμφανίσει απώλειες που ξεπέρασαν το 2% και αυτή τη στιγμή να ενισχύεται άνω του 3%, με το αμερικανικό αργό να έχει ξεπεράσει τα 33 δολάρια και το

brent τα 35 δολάρια.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι μετοχές δεν πρόκειται να σταθεροποιηθούν εάν δεν υπάρξει ανάλογη πορεία και στις τιμές πετρελαίου, η πορεία του οποίου μοιάζει να «στοιχειώνει» τις επενδυτικές συνειδήσεις και να διατηρεί πληθώρα μετρητών στο περιθώριο των μετοχικών αγορών.

Η άνοδος στο πετρέλαιο, αλλά και σε άλλα εμπορεύματα, αποδίδεται και στην υποχώρηση του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να δέχεται σημαντικές πιέσεις, καθώς μοιάζει να απομακρύνεται, προς το παρόν, η πιθανότητα νέας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα τα μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο θετικά, με την παραγωγικότητα να υποχωρεί κατά 3% στο δ' τρίμηνο, ενώ οι βιομηχανικές παραγγελίες αποδυναμώθηκαν κατά 2,9% τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα οι απολύσεις εμφάνισαν τον Ιανουάριο αύξηση 200%, αν και ενισχυμένες, όμως, μετά από τη διαμόρφωσή τους σε χαμηλό 15 ετών τον Δεκέμβριο.

Στο 22 διαπραγματεύεται ο δείκτης «φόβου» CBOE Vix, σε μία σαφή ένδειξη της έντονης μεταβλητότητας που επικρατεί στην αμερικανική, χρηματιστηριακή αγορά.

Κέρδη 0,58% για τον Dow Jones στις 16.430 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,53% στις 1.922 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να κινείται κατά 0,48% υψηλότερα στις 4.525 μονάδες.

Στο οκτώ προς πέντε το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών στο NYSE.

Keywords
Τυχαία Θέματα