Σε θετικό έδαφος η Ευρώπη - Άλμα 7% για την Clariant

Με θετικό πρόσημο άνοιξαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επαφές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, αναμένουν μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε στο άνοιγμα άνοδο 0,15% με τους περισσότερους τομείς σε θετικό έδαφος. Νωρίτερα ωστόσο γύρισε πτωτικά 0,10% στις 391 μονάδες. Οι μετοχές πρώτων υλών οδηγούν τη κέρδη με άνοδο πάνω από 1%, καθώς τα futures του κινεζικού ατσαλιού έκαναν άλμα 6% το πρωί της Δευτέρας.

Στο Λονδίνο ο FTSE

100 με άνοδο 0,29% στις 7.492,19 μονάδες, ο γερμανικός DAX με πτώση 0,17% στις 12.617,34 μονάδες, ο CAC 40 με απώλειες 0,13% στις 5.317,51 μονάδες. Στην ευρωπεριφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕχ 35 με πτώση 0,61% στις 10.769,40 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 1,309% στις 21.268,33 μοναδες.

Στο μεταξύ, μετά τη Σαουδική Αραβία, ο Ντ. Τραμπ σήμερα επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ, όπου και αναμένεται να συναρτήσει τον Ισραηλινό και τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

Αργότερα εντός της εβδομάδας, ο Τραμπ θα συναντηθεί με μέλη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες . Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Τραμπ αναμένεται να λάβει υποστήριξη στις εκκλήσεις του για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες. Παράλληλα, αναμένεται να συμφωνηθεί η παρουσίαση λεπτομερούς σχεδίου γαι το πώς θα επιτευχθεί η συνεισφορά του 2% του ΑΕΠ στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Στα εταιρικά νέα, η Huntsman Corporation και η ελβετική Clariant συμφώνησαν να συγχωνευτούν, δημιουργώντας έτσι έναν κολοσσό στον τομέα των χημικών αξίας 14 δισ. δολ. Η Clariant σημέιωσε άνοδο σχεδόν 7%. Παράλληλα, η εταιρεία κατασκευών Lafargeholcim ανακοίνωσε ως νέο CEO της, τον Jan Jenisch και η μετοχή της έκανε άλμα 5%.

Στην κορυφή του Euro Stoxx, η μετοχή της ασφαλιστικής Aegon, με άνοδο 8%, μετά τη συμφωνία στην οποία έφτασε σχετικά με πώληση τμήματος των αμερικανικών δραστηριοτήτων της ώστε να ενισχύσει στον ισολογισμό της.

Αντιθέτως, βουτιά 13% έκανε η μετοχή της εταρείας βιολογικών προϊόντων UCB μετά την είδηση ότι ξεκινά η β' φάση κλινικής μελέτης για ένα εισπνεόμενο βιολογικό φάρμακο για το άσθμα.

Το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης – όπου θα συζητηθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα