ΧΑ: Μια θετική δήλωση και ΔΝΤ μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα προς τις 1.000 μονάδες

Tου Δημήτρη Παφίλα

Η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα έφθασε και μένει να δούμε σήμερα εάν οι δανειστές της επιθυμούν μια διέξοδο από τις συνεχείς διασώσεις. Η απόφαση του σημερινού Eurogroup θα οριοθετήσει τόσο την πορεία του Χρηματιστηρίου, όσο και της οικονομίας.

Μέχρι σήμερα, έχει αποδειχθεί ότι, οι τιμές του χρηματιστηρίου και των ομολόγων φέρνουν τις ειδήσεις και όχι το αντίθετο. Δηλαδή, το χρηματιστήριο έφθασε έως και τις 800

μονάδες, ύστερα από την συμφωνία για την αξιολόγηση. Μ' άλλα λόγια, η αγορά προεξόφλησε θετικές εξελίξεις. Με 4-5 διεθνείς οίκους δόθηκε ώθηση στην ελληνική αγορά τόσο στα ομόλογα, όσο και στις μετοχές.

Σήμερα, οι ξένοι επενδυτές αναμένουν μια θετική δήλωση για την Ελλάδα, δηλαδή το Eurogroup να καλωσορίσει τις προσπάθειες της χώρας και να δοθεί μια προοπτική για το ελληνικό χρέος. Εφόσον η δήλωση αναφέρει ότι το Eurogroup δεσμεύεται να λάβει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος (2018), είτε από αύριο, είτε μέχρι τις 15 Ιουνίου, τότε η ελληνική αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει εκ νέου τα νέα δεδομένα. Μια δήλωση η οποία θα κοστίζει αρκετά δισ. ευρώ. Το χρηματιστήριο θα βρεθεί πάνω από τις 800 μονάδες (860 και άνω ) και η απόδοση των ομολόγων θα μειωθεί κάτω από 5%. Η χώρα θα εισέλθει σε μια νέα εποχή και δεν αποκλείεται να φθάσει και μέχρι τις 1.000 μονάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου. ( σ.σ Δεν αποκλείεται και μια έξοδος του Δημοσίου προκειμένου να τεστάρει τις αγορές )

Σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρχει και ειδικός ρόλος για το ΔΝΤ και την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.(σ.σ Το ΔΝΤ, για τους επενδυτές χρειάζεται να συμμετάσχει διότι η έκθεση του, ήταν αυτή που τους έκανε να αναλάβουν το trade για την Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να ακούσουν ότι αναλαμβάνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος).

Στην αντίθετη περίπτωση, μια γενικόλογη αναφορά στο ανακοινωθέν δίχως αναφορά στα μέτρα και το ΔΝΤ θα προκληθεί μια διόρθωση της αγοράς μέχρι τις 720-700 μονάδες. Όπως γίνεται αντιληπτό, όλη η συναλλαγή κρίνεται από την απόφαση του Eurogroup και το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες. Άγνωστο βεβαίως είναι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης δηλαδή αν προλαβαίνει η Ελλάδα να συμμετάσχει σ αυτή, εφόσον προηγουμένως έχει αποφασιστεί ότι, το Eurogroup θα έχει δεσμευτεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου το χρέος των 326 δισ. ευρώ να καταστεί βιώσιμο το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα