Σταθεροποιητικές τάσεις στις ευρωαγορές - Βουτιά 8% στη Monte Paschi

Οριακές διακυμάνσεις για τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «κόβουν ταχύτητα» ενόψει και των εορτών.

Μόλις στο 0,06% οι απώλειες για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 359 μονάδες, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες να κινούνται πτωτικά.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό της ηπείρου, ο FTSE100 στο Λονδίνο, πριν από λίγο, ήταν στο +0,13%, ο γερμανικός DAX στο +0,03%, ο CAC 40 στο Παρίσι στο -0,15%, ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη στο -0,29%, ενώ ο ιταλικός FTSE Mib

ήταν στο +0,12%.

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται στον κλάδο των πρώτων υλών, μετά την είδηση ότι η στην Κίνα προβλέπονται χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017.

Πάντως, κατά το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης οι δείκτες ήταν θετικοί για τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, που σημείωσε άνοδο πάνω από 0,3%. Η αμερικανική πολυεθνική Apple αναμένεται να κάνει έφεση κατά της ΕΕ και της δικαστικής απόφασης που αναφέρει ότι θα πρέπει να καταβάλει 13 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους στην Ιρλανδία, όπου έχει την ευρωπαϊκή έδρα της. Ωστόσο, νωρίτερα η Ιρλανδία κατηγόρησε την Κομισιόν ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της και καταπατά τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ό,τι αφορά τη φορλογική νομοθεσία.

Απώλειες σημειώνει την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος. Η ιταλική Monte Dei Paschi σημείωνε νωρίτερα σημαντική πτώση 7,79%, ενώ η γερμανική Deutsche Bank υποχωρεί πάνω από 2,5%, καταγράφοντας μια από τις χειρότερες επιδόσεις στον κλάδο της. Η τράπεζα έχει συμφωνήσει να καταβάλει 37 εκατ. δολ. προκειμένου να σταματήσει η έρευνα της κυβέρνησης για ξέπλυμα χρήματος, χειραγώγηση επιτοκίων ή φοροδιαφυγή, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Η μετοχή της Danone σημείωσε επίσης πτώση, μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν χαμηλότερη του στόχου ανάπτυξη για το 2016. Η μετοχή της Mediaset σημείωσε άνοδο 4%, μετά τις αναφορές ότι η Vivendi αρνήθηκε ότι αγοράζει το μεγαλύτερο κανάλι της Ιταλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα