Προς κρατικοποίηση η Νο1 τράπεζα της Ουκρανίας

Απέτυχε η προσπάθεια διάσωσής της – Η Privatbank θα περάσει κατά 100% στα χέρια του κράτους – Σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο, οι μέτοχοι ήταν εκείνοι που ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση

Η Ουκρανία αναμένεται να κρατικοποιήσει την JSK Privatbank που αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης από τους δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες της.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής χώρας θα αποκτήσει το 100% της τράπεζας

που έχει βάση στην πόλη Ντνίπρο. Τη μεταβίβαση θα συντονίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του υπουργικού συμβουλίου της χώρας την Κυριακή.

Οι μέτοχοι ζήτησαν κρατική βοήθεια, αναφέρεται επίσης. Η Privatbank είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 148 δισ. Hryvnia (εθνικό νόμισμα Ουκρανίας) που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. ευρώ την 1η Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους η διοικητής της τράπεζας, Valeriya Gontareva.

«Εάν τεθούν υπόψη τα προβλήματα της Privatbank και η συστημική της σπουδαιότητα στην χρηματοπιστωτική βιομηχανία και την οικονομία, η κεντρική τράπεζα δεν θα μπορεί να περιμένει άλλο», ανέφερε η Gontareva. «Οι μέτοχοι απέτυχαν να ακολουθήσουν το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης».

Η κυβέρνηση, η οποία σε μεταγενέστερο στάδιο θέλει να πουλήσεις την Privatbank, θα εκδώσει ομόλογα ύψους 43 δισ. hryvnia ή 1,56 δισ. ευρώ για να βοηθήσει στη διάσωση, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Oleksandr Danylyuk. Οι κάτοχοι των ευρωομολόγων της τράπεζας θα υποστούν bail-in, ανέφερε επίσης.

Η τύχη της Privatbank έχει συνδεθεί με τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να σταθεροποιηθεί οι χρηματοοικονομική βιομηχανία μετά την ύφεση που ακολούθησε την εμφύλια διαμάχη.

Πάντως, πολλές πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, έχουν μείνει πίσω. Η απόφαση βάζει ένα τέλος στις προσπάθειες ελέγχου των μετόχων, Igor Kolomoisky και Gennady Bogolyubov, στο θέμα κάλυψης της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα της Privatbank που λήγουν το 2021,λ την περασμένη εβδομάδα διαπραγματευόταν γύρω στα 57 σεντς έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Όλες αυτές οι δράσεις γίνονται σε συνεργασία με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς», ανέφερε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση που είχαν στελέχη της με την κεντρική τράπεζα και το εθνικό συμβούλιο άμυνας και ασφαλείας. «Το κράτος θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και τη σταθερή λειτουργία της τράπεζας», σημείωσε επίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα