Σε σαρωτικές εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο προχωρά ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα

Με το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής στους «προδότες πραξικοπηματίες» να παραμένει ανοιχτό, το καθεστώς του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι κεφαλών.

Παντού σε όλη τη χώρα αποβάλλονται από τον κρατικό μηχανισμό κατά χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας και βαθμίδας. Αρκεί πλέον και μόνο η υπόνοια ότι διάκειται φιλικά προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν (τον «αρχι-τρομοκράτη» όπως τον θεωρεί ο Ερντογάν και οι συν αυτώ) για να καρατομηθεί κάποιος με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι προγραφές

τις οποίες εκτελεί χωρίς δισταγμό το καθεστώς Ερντογάν συγκρίνεται με μεσαιωνικό παροξυσμό, του τύπου «κυνήγι μαγισσών». Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απομακρύνονται από τις κρατικές υπηρεσίες μετράται πλέον σε πολλές δεκάδες χιλιάδες. Από τις τάξεις του στρατού, της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), αλλά ακόμη και από τον κλάδο της δημόσιας υγείας γίνονται μαζικές απολύσεις. Ταυτόχρονα, ενώ ο τουρκικός λαός πανηγυρίζει για τη νίκη της δημοκρατίας επί των επίδοξων μιλιταριστών δικτατόρων, ο Ερντογάν ανακαλεί άδειες τηλεοπτικών και ραδιοφονικών σταθμών που είχαν εκδηλώσει τάσεις συμπάθειας προς τον Γκιουλέν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι επιτελείς του διέταξαν επίσης την παύση από τα καθήκοντά τους περισσότερους από 1.500 καθηγητές πανεπιστημίων από ολόκληρη την τουρκική επικράτεια. Επίσης, στο στόχαστρο του «Σουλτάνου» είναι το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο έχει βαλθεί να αποκαθάρει από τα βλαβερά παράσιτα του γκιουλενισμού. Στην προσπάθεια ξεριζώματος κάθε δυνάμει αντικαθεστωτικής επιρροής στην παιδεία, ο Ερντογάν έχει διατάξει την άμεση απομάκρυνση 15.200 εκπαιδευτικών που εργάζονταν σε δημόσια σχολεία και 21.000 από την ιδιωτική εκπαίδευση.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά συμβαίνουν πριν καν αρχίσει η επίσημη, συστηματική διερεύνηση του πραξικοπήματος από ειδική αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Βουλής.

Ούτε κηδεία

Καλλιεργώντας κλίμα εσωτερικής τρομοκρατίας, γενικευμένης καχυποψίας και διχασμού, αδιαφορώντας παράλληλα για τις επικρίσεις περί επιβολής ενός εντελώς μονοδιάστατου ολοκληρωτισμού, ο Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιεί την ευκαιρία που του πρόσφερε η αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του για να εξοντώσει τους πολιτικούς του εχθρούς. Η Τουρκία έχει υποβάλει στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει σαν αυτοεξόριστος στην Αμερική. Και είναι χαρακτηριστικό της μνησικακίας που επιβάλλεται άνωθεν, η απόφαση του Ερντογάν να μην επιτρέψει την τέλεση θρησκευτικής κηδείας για τους νεκρούς στασιαστές της 15ης Ιουλίου.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα