Σε κατάσταση απόλυτου σοκ η Γαλλία

Οκτώ μήνες μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, μία νέα τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια και μάλιστα την ημέρα της Πτώσης της Βαστίλης, άφησε πίσω της -βάσει των στοιχείων που υπήρχαν έως αυτή τη στιγμή – περισσότερους από 80 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η, ήδη, πληγωμένη Γαλλία σπαράσσεται από την τρομοκρατία και η Ευρώπη τίθεται εκ νέου σε συναγερμό.

Τηλεοπτική

σταθμοί αλλά και videos από αυτόπτες μάρτυρες δείχνουν ένα φορτηγό να πέφτει πάνω σε πολίτες που γιορτάζουν την εθνική επέτειο της Γαλλίας και να αφήνει πίσω του πραγματικό χάος. Μεταξύ των νεκρών πολλά μικρά παιδιά. Η επίθεση ολοκληρώθηκε αφού αστυνομικοί σκότωσαν τον οδηγό του φορτηγού, αναγκάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε άρση της.
«Ο τρόμος κτυπά ξανά τη Γαλλία», ήταν η πρώτη δήλωση του κ. Ολάντ.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2015, όταν φανατικοί μουσουλμάνοι σκότωσαν συντάκτες του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Τον Νοέμβριο οι τρομοκράτες σκόρπισαν τον θάνατο, με 130 νεκρούς στο Παρίσι. Εάν συνυπολογιστούν και κάποιες πιο «μικρές» επιθέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, ο συνολικός αριθμός των νεκρών αυξάνεται στους 240 και των τραυματιών σε εκατοντάδες.

Από τον «μοναχικό λύκο» του Ορλάντο έως και αυτό το περιστατικό, Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με ένα κύμα βίας προερχόμενη κυρίως από το Ισλαμικό Κράτος, σε μία περίοδο που οι λαϊκιστές σε Ε.Ε. και ΗΠΑ στρέφονται κατά μεταναστών και προσφύγων.

«Αυτό που συνέβη καθιστά την Ευρώπη ακόμη πιο αδύναμη, σε μία περίοδο που ούτε η ίδια δεν ξέρει τι ακριβώς αντιπροσωπεύει», τονίζει ο Ian Bremmer, επικεφαλής του Eurasia Group. «Θα δούμε περισσότερο μίσος ενάντια στους μετανάστες. Πρέπει να γίνουν κινήσεις ώστε να υπάρξει προστασία, αλλά είναι δύσκολο όταν δεν υπάρχουν ικανοί ηγέτες», προσθέτει ο Bremmer.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες επιθέσεις στη Γαλλία και αυτή στις Βρυξέλλες, ήταν από μετανάστες δεύτερης γενιάς, που είναι μουσουλμάνοι. Τα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι στο φορτηγό της επίθεσης βρέθηκε η ταυτότητα ενός 31χρονου, κατοίκου Γαλλίας, ο οποίος κατάγεται από την Τυνησία. Το γαλλικό δίκτυο France 2 υποστήριξε ότι πρόκειται για τον Mohamed Lahouaiej Bouhlel, με τους γείτονές του να δηλώνουν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα θρήσκος.

«Όλοι η Γαλλία βρίσκεται υπό την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας. Πρέπει να είμαστε σε απόλυτη επαγρύπνηση», τόνισε ο κ. Ολάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα