Σε επενδύσεις μισού δισ. μέσω ΕΣΠΑ και ΣΔΙΤ «ελπίζει» το υπουργείο Τουρισμού

Της Στεφανίας Σούκη

Iδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω του μισού δισ. ευρώ ελπίζει να κινητοποιήσει το υπουργείο Τουρισμού μέσω νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.

Χθές η υπουργός Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου, κ. Γιώργος Τζιάλλας, ανακοίνωσαν την ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που αφορούν τον τουρισμό και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας

και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ.

Εξ αυτών, τα 120 εκατ. ευρώ αφορούν στον προϋπολογισμό του προγράμματος ενίσχυσης της δημιουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζεται να προκηρυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως επισήμανε η κα Κουντουρά. Μαζί με το πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν, ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ οι καθαρές κρατικές ενισχύσεις για τα δύο αυτά προγράμματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε χθές στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ολοκληρώθηκαν 22 έργα υποδομών τουριστικού χαρακτήρα με φορέα υλοποίησης το Υπ. Τουρισμού συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ.

Το ΕΠΑνΕΚ

Όσον αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), ένα από τα πέντε τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 -2020, στα ενταγμένα έργα ανήκουν το Μουσείο Μαστίχας Χίου (Ίδρυμα Τρ Πειραιώς-ολοκληρώθηκε), το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων (Ίδρυμα Τρ Πειραιώς-ολοκληρώθηκε), καθώς και η ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ για το οποίο έληξε η προθεσμία υποβολής και υπεβλήθησαν συνολικά 2.552 αιτήσεις με προϋπολογισμό 324 εκατ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 139 εκατ. ευρώ.

Ως προς τα νέα έργα που εξειδικεύθηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης (Οκτώβριος 2016) του ΕΠΑνΕΚ πρόκειται για τα εξής:

-Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων (π/υ: 120 εκατ ευρώ)
-Ανάδειξη και αξιοποίηση δημόσιου κτιριακού αποθέματος (προϋπολογισμός: 25 εκατ. ευρώ)
-Δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων – παραλίμνιων ‐ παραποτάμιων πάρκων (προϋπολογισμός: 20 εκατ. ευρώ)
-Αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών δικαιοδοσίας των ΟΤΑ α΄βαθμού (προϋπολογισμός: 25 εκατ. ευρώ)
-Πιλοτική δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού (προϋπολογισμός: 5 εκατ. ευρώ)

Το σύνολο των νέων αυτών έργων ανέρχεται στα 195 εκατ. ευρώ.

Στα 24 εκατ. ευρώ αφορούν τα νέα έργα του ΕΠΑνΕΚ που εγκρίθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο για τη βελτίωση δημόσιων υποδομών που συμβάλουν στην αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας και την ανάπτυξη του τουρισμού και αφορούν την αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Αχίλλειου στην Κέρκυρα (προϋπολογισμού: 5 εκατ. ευρώ), αποκατάσταση και ανάδειξη των σπηλαίων και των κτιριακών εγκαταστάσεων Διρού Ν. Λακωνίας (προϋπολογισμού: 5 εκατ. ευρώ), μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου (Σάμος) (4,4 εκατ. ευρώ), καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Λιμένα Λιμεναρίων Θάσο (2,7 εκατ. ευρώ), πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα, οοκλήρωση και εκσυγχρονισμός βασικών Δικτύων Υποδομής και Ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων Τουρισμού Διημέρευσης (5 εκατ. ευρώ), εκσυγχρονισμός Αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού (1,7εκατ. Ευρώ).

Όσον αφορά τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα ύψους 7 εκατ. ευρώ αφορούν τα εξής:

1. Περιβαλλοντική αναβάθμιση, προστασία φυσικού περιβάλλοντος και διαχείριση-διακίνηση επισκεπτών στο Παλιούρι Χαλκιδικής (1,4 εκατ. ευρώ)
2. Οικοτουριστικό Πάρκο Φαναρίου Ροδόπης Εκσυγχρονισμός Βασικών Δικτύων Υποδομής και Ανάπτυξης Νέων Τουριστικών Υποδομών και Ανάπτυξης Νέων Τουριστικών Υποδομών (2,4 εκατ. ευρώ)
3. Επικούρειο πολιτιστικό κέντρο Σάμου (3,1 εκατ. ευρώ)

Μικρότερος είναι ο προϋπολογισμός (3,3 εκατ. ευρώ) για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που αφορά τη «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» , ενώ στα 29 εκατ. ευρώ ανέρχεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια βίου Μάθηση» έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό για τον τουρισμό στα 15 εκατ. ευρώ.

Οι επιτελείς του υπουργείου ανέφεραν επιπλέον ότι μέχρι το τέλος του 2016, θα έχουν υποβληθεί 12 προτάσεις με εταίρο το Υπουργείο Τουρισμού στα συγχρηματοδούμενα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας Interreg για έργα που αφορούν σε:

- εξοικονόμηση ενέργειας των μικρών καταλυμάτων
- ανάπτυξη δικτύου καταδυτικών πάρκων και προώθησης του καταδυτικού τουρισμού
- προσβάσιμο τουρισμό και τουρισμός τρίτης ηλικίας
- ανάπτυξη πρότυπων εφαρμογών για έξυπνα κινητά με πληροφορικό υλικό τουριστικού ενδιαφέροντος
- ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού
- προώθηση ιατρικού τουρισμού
- προβολή των νησιών του Αν. Αιγαίου ως «ασφαλών προορισμών»
- προβολή θρησκευτικού τουρισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα