"Σε 3 χρόνια θα φύγουμε μόνοι μας από το ευρώ"

«Eίναι αναξιοπρεπές να πανηγυρίζουμε με τα πλαστά πιστοποιητικά που μας χορηγεί απλόχερα την περίοδο αυτή ο διεθνής παράγων περί δήθεν «βιωσιμότητας» της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους. Είναι προφανές ότι λόγω της άγνωστης ακόμη κατάληξης της ευρωπαικής κρίσης δεν επιθυμούν εταίροι και μη, η Ελλάδα να λειτουργήσει αυτή την περίοδο ως η ανεξέλεγκτη «παράφρων μεταβλητή» του Ευρωσυστήματος». Αυτά γράφει μεταξύ άλλων σε άρθρο του, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος

χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο ανεπαρκές, ατελές και εμβαλωματικό. Ένα άρθρο στο οποίο ο πρώην υπουργός διατυπώνει την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα αν συνεχίσει την ίδια πορεία, θα αναγκαστεί μόνη της να εγκαταλείψει την ευρωζώνη σε μια τριετία.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος μαζί με τους Κων. Μητσοτάκη και Στέφανο Μάνο είναι οι μοναδικοί έλληνες πολιτικοί που μίλησαν κατ΄ επανάληψη σε ανύποπτο χρόνο για τους κινδύνους που δημιουργούσε η δυναμική του χρέους. Τώρα ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι χρειάζεται ένα αυτόχθον και ολιστικό πρόγραμμα οικονομικής, θεσμικής και λειτουργικής ανασυγκρότησης της χώρας στη θέση του μνημονίου, ώστε να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, όπως είναι το συμφέρον της.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι προβλέψεις του κ. Παπαδόπουλου αυτή τη φορά δεν θα επαληθευθούν. Ωστόσο, παρά την «επιχείρηση ευφορία» στην ελληνική οικονομία, τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας είναι συνεχώς και πιο δυσοίωνα.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία του προυπολογισμού το πρώτο τετράμηνο οι φόροι που εισπράχθηκαν από καύσιμα είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι κατά 280 εκατ. Δηλαδή η Ελλάδα ξεπάγιασε χωρίς κανένα όφελος για τα δημόσια ταμεία. Και δεν είναι μόνον αυτό. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) είπαν τώρα στους δημοσιογράφους ότι οι εταιρίες εμπορίας είδαν τους τζίρους τους να πέφτουν 40% και τα πρατήρια καυσίμων κατά 70%, με αποτέλεσμα από τα 6000 πρατήρια στη χώρα, τα 1000-1500 να είναι στο «κόκκινο».

ΓΓΠΣ έδωσε τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το συνολικό χρέος των φυσικών προσώπων (2,2 εκατ. φορολογούμενοι) στις 30.4.13 ήταν 21,2 δις. έναντι 20,7 δις. στο τέλος του 2012.

- Ο Κ. Κεφάλας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, προειδοποίησε ότι η ελληνική βιομηχανία δεν θα μπορέσει να αντέξει μεσοπρόθεσμα αν δεν μειωθούν αφενός τα επιτόκια και αφετέρου το κόστος ενέργειας. Ζήτησε επίσης νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, λέγοντας ότι ήταν καταστροφική η επιλογή να φορολογηθούν τόσο άγρια.

Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Στην πολιτική σκηνή όμως δείχνουν να προτιμούν τη συζήτηση για το αν θα μπαίνουν οι βουλευτές με όπλα στη Βουλή ή για την αναγκαιότητα ή μη του ρατσιστικού νομοσχεδίου.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα