Σαφές μήνυμα Ντάισελμπλουμ: Όταν βγουν τα νούμερα θα μιλήσουμε για το χρέος

«Εφαρμόστε το πρόγραμμα, βελτιώστε τα δημοσιονομικά σας, δημιουργήστε έναν σφιχτό προϋπολογισμό, επιβεβαιώστε έμπρακτα ότι μπορείτε να επιτύχετε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και όταν όλα αυτά συμβούν, τότε μπορεί να μιλήσουμε και για το χρέος».

Απλά, ξεκάθαρα, απαιτητικά αλλά μάλλον γνωστά, τα όσα απαιτούν οι δανειστές από την Ελλάδα και σαφώς εξαιρετικά σημαντικά όταν προέρχονται από τα χείλη του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι κατά καιρούς

δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και συνεντεύξεις του από το Νταβός σε κορυφαία διεθνή ΜΜΕ δεν κρύβουν εκπλήξεις, κρύβουν, όμως, σαφή μηνύματα προς την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση.

«Η μία όψη των πραγμάτων είναι ότι ανταλλάσσουμε υποσχέσεις. Εκείνοι (σ.σ.: οι Έλληνες) υπόσχονται στους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με άλλα λόγια θα καταρτίσουν και θα εκτελέσουν έναν ορθό προϋπολογισμό. Και εμείς υποσχόμαστε ότι μπορούμε στο μέλλον να συζητήσουμε σημαντικά θέματα», φυσικά συμπεριλαμβανομένου και του χρέους, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος τάχθηκε, μάλλον αρκετά πρόθυμα, υπέρ του ενδεχόμενου να υπάρξει παράταση αποπληρωμής του, αλλά φρόντισε να προσθέσει ότι μετά από 10 ή 15 χρόνια που θα πρέπει να υπάρξει αποπληρωμή σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα εάν τότε θα έχει καταστεί βιώσιμο και φυσικά σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται τότε η ελληνική οικονομία.

Όμως πριν φθάσουμε να συζητάμε για το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος, το τι θα γίνει με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα θα πρέπει να έχει πείσει, εμπράκτως, τους Ευρωπαίους εταίρους ότι εφαρμόζει αυτά που υποσχέθηκε και κυρίως δεν θα διστάσει να ψηφίσει μία γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος.

Όσο για την ελληνική πρόταση, μάλλον ο κ. Ντάισελμπλουμ -ο οποίος στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εκφράζει μόνο προσωπικές του απόψεις, αλλά μάλλον αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι εταίροι-δανειστές – ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά, πως η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό δεν είναι κακή αλλά όπως όλα δείχνουν και πάλι τα «νούμερα δεν βγαίνουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα