Πάντοαν: Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με την Κομισιόν για τις ιταλικές τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια

Οι συζητήσεις με την Ε.Ε. για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των ιταλικών τραπεζών είναι σε καλό δρόμο, είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, από το Νταβός της Ελβετίας.

«Οι συζητήσεις κινούνται ομαλά» είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει μια bad bank που θα απορροφήσει τα "κόκκινα" δάνεια, ύψους 200 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι διαφωνίες στη Ρώμη παραμένουν για το πώς θα γίνει η αποτίμηση των εγγυήσεων.

«Αναζητούμε

έναν μηχανισμό για την αποτίμηση της εγγύησης» είπε ο Πάντοαν, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες προς το παρόν βρίσκονται σε επίπεδο συζήτησης.

Πάντως όπως τόνισε οι οποιεσδόποτε διαρθρωτικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης» τόνισε.

Μιλώντας σε πάνελ του Νταβός, κι αναφερόμενος στην οικονομική κρίση σημείωσε ότι ο τρόπος που την αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ αποδείχθηκε τελικά πιο αποτελεσματικός από τον τρόπο αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν πρώτα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη συνέχει με τη δημοσιονομική σχέση που προέκυψε από αυτό ενώ εμείς στην Ευρώπη αντιμετωπίσαμε πρώτα το δημοσιονομικό και τώρα το χρηματοπιστωτικό. Αυτό δείχνει ότι ακόμα αναζητούμε ένα αποτελεσματικό σύστημα μετάβασης στις μακροοικονομικές και νομισματικές πολιτικές μας» τόνισε.

Την Τρίτη η Επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα, Margrethe Vestager, πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το σχέδιο για την bad bank. Η διαπραγμάτευση μεταξύ Κομισιόν και Ιταλίας για τα «κόκκινα» δάνεια κρατάει περίπου έναν χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα