Ρωσία: Κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου διεθνώς

Η Ρωσία ξεπέρασε τη Σ. Αραβία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου τον Δεκέμβριο, δηλαδή τον μήνα κατά τον οποίο και οι δύο χώρες ξεκίνησαν να εφαρμόζουν την απόφαση για μείωση της ημερήσιας παραγωγής τους.

Η παραγωγή της Ρωσίας έφθασε στα 10,49 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, μειωμένη κατά 29.000 βαρέλια σε σύγκριση με τον Νοέμβριο,

ενώ αυτή της Σ. Αραβίας διαμορφώθηκε στα 10,46 εκατ. βαρέλια από 10,72 εκατ. βαρέλια ένα μήνα νωρίτερα.

Πρόκειται για τον πρώτο μήνα, μετά τον Μάρτιο του 2016, που η Ρωσία ξεπερνά την Σ. Αραβία στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σ. Αραβία και τα άλλα κράτη-μέλη του OPEC αποφάσισαν στα τέλη Νοεμβρίου 2016 να περιορίσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια για διάστημα έξι μηνών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2017. Και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Ρωσία δεσμεύθηκαν ότι θα προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση.

Από τα τέλη Νοεμβρίου έως και σήμερα η τιμή του Brent έχει ενισχυθεί 20%, εξαιτίας της παραπάνω απόφασης.

Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός -πάντα τον Δεκέμβριο του 2016 – ήταν οι ΗΠΑ με ημερήσια παραγωγή 8,8 εκατ. βαρελιών (από 8,9 εκατ. τον Νοέμβριο). Τέταρτος το Ιράκ με 4,5 εκατ. βαρέλια και πέμπτη η Κίνα με 3,98 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Βάσει των επίσημων στοιχείων οι εξαγωγές πετρελαίου της Σ. Αραβίας υποχώρησαν στα οκτώ εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο (από 8,26 εκατ. τον προηγούμενο μήνα), εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Μάιο του 2003.

Keywords
Τυχαία Θέματα