Ρωσία: Εξετάζει την ιδέα ιδιωτικοποίησης της Sberbank και της VTB Group λόγω πετρελαίου

Το ενδεχόμενο μείωσης της συμμετοχής του κράτους στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την Sberbank και την VTB εξετάζει η ρωσική κυβέρνηση σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομίας Alexei Ulyukayev προκειμένου να βοηθήσει στην κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, μετά την κατακόρυφη πτώση που σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου.

Η

ρωσική κυβέρνηση κατέχει το 60,9% των μετοχών της VTB, ενώ η κεντρική τράπεζα ελέγχει το 50% συν 1 μετοχή της Sberbank. Το ρωσικό κράτος έχει μειώσει βαθμιαία την συμμετοχή της που από κοινού αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.

« Η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να ενισχυθεί» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ulyukayev, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα και πρόσθεσε:

«Πώς μπορεί να γίνει αυτό σε μια εποχή δημοσιονομικών περιορισμών και χαμηλής ζήτησης για τα περιουσιακά στοιχεία; Νομίζω ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε στην ιδέα της ιδιωτικοποίησης της ... Sberbank και της VTB»

Η κυβέρνηση, η οποία θέλει να αντλήσει κεφάλαια για τον προϋπολογισμό και να βελτιώσει τη διαχείριση, ήδη σκέφτεται να μειώσει τις συμμετοχές της σε άλλα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και της ναυτιλιακής εταιρείας Sovkomflot.

Ο Alexei Ulyukayev τόνισε επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους ότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν χαμηλά για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, «ίσως και για δεκαετίες».

Η ρωσική κυβέρνηση στα τέλη του 2014 υποσχέθηκε να ενισχύσει το τραπεζικό της σύστημα παρέχοντας βοήθεια ύψους 1 τρισ. ρουβλιων. Ωστόσο, η απότομη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και οι κυρώσεις από τη Δύση λειτούργησαν ανασταλτικά.

ο ρωσικός προϋπολογισμός έχει υπολογιστεί με 82 δολάρια το βαρέλι και, καθώς η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει υποχωρήσει στα 30 δολάρια, θα προτείνει μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα