Praet: Το πρόγραμμα στήριξης της ΕΚΤ βοηθά στην αποφυγή του αποπληθωρισμού

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Peter Praet υπερασπίσθηκε την αγορά περιουσιακών στοιχείων, λέγοντας σε άρθρο του στην γερμναική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, οτι βοήθησε να αποτραπεί ο επικίνδυνος αποπληθωρισμός και να στηριχθεί η οικονομία.

Αναλυτικότερα, επισήμανε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο της για τον πληθωρισμό που είναι λίγο χαμηλότερο από το 2%

διότι μία αλλαγή θα έπληττε την αξιοπιστία της τράπεζας.

«Εάν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός μακροπρόθεσμα, το προστατευτικό «μαξιλάρι» απέναντι στον αποπληθωρισμό είναι μικρό, αναφέρει. Οι προσδοκίες για πτώση των τιμών καθυστερούν τις αγορές και τις επενδύσεις», επισημαίνει το μέλος της ΕΚΤ και υπογραμμίζει ότι μια κεντρική τράπεζα μπορεί να χάσει τον έλεγχο των πραγματικών επιτοκίων στην περίπτωση του αποπληθωρισμού.

Παράλληλα, γράφει στο άρθρο του πως οι μειούμενες τιμές του πετρελαίου, ασκούν πίεση στον πληθωρισμό και φέρουν κινδύνους για δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως οι συμφωνίες για χαμηλότερες μισθολογικές αυξήσεις.

Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ έχει μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υποστηρίζει. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα σε χώρες όπου η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είχε διαταραχθεί προσωρινά, σύμφωνα με τον Praet.

Η αγορά περιουσιακών στοιχείων έχει αντίκτυπο στα μακροπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για τις επενδύσεις και τις αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών, καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα