Ιταλικές τράπεζες και ΟΠΕΚ στέλνουν τη Ευρώπη στο «κόκκινο»

Με πτώση κινούνται από το άνοιγμά τους οι ευρωπαϊκές αγορές. Λόγος η πολιτική αβεβαιότητα που αυξάνεται στην Ιταλία λιγότερο από μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα που μπορεί να φέρει ακόμα και την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, αλλά και η μείωση των προσδοκιών για την επίτευξη συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, εξέλιξη που άσκησε περαιτέρω πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Λίγο

πριν ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 διεύρυνε τις απώλειές του στο -0,82%. Ο FTSE100 στο -0,93%, o DAX στο -1,02% , o CAC40 με απώέιες 0,96%, o IBEX35 υποχωρεί 0,52%..

Οι επενδυτές εμφανίζονται όλο και πιο ανήσυχοι για το ιταλικό δημοψήφισμα που, πέραν των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να επιφέρει, δημιουργεί ανηυχίες και για την ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών αλλά και άλλων τραπεζών της ευρωζώνης δέχονται πιέσεις. Η Unicredit διαπραγματευόταν χαμηλότερα μετά τη μείωση της τιμής στόχου από τη Barclays. Η ισπανική Banco Popular ήταν σε αρνητικό έδαφος μετά τη μείωση της τιμής στόχου από την Credit Suisse.

«Οι επενδυτές δεν τολμούν να συμμετάσχουν στις αναγκαίες ανακεφαλαιοποιήσεις», αναφέρει την ίδια ώρα ο Mike van Dulken, επικεφαλής ανάλυσης της Accendo Markets.
«Αν δεν το κάνουν, τότε οι Βρυξέλλες θα αναγκαστούν να παρέμβουν και να τις στηρίξουν, παρά όποιο κι αν είναι το κόστος για όλους τους επενδυτές και όχι μόνο για τους μετόχους.», συμπληρώνει.

Στο μεταξύ, το πετρέλαιο σημείωσε νέες απώλειες, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, σε μια προσπάθεια να κλείσουν συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής στη γενική συνάντηση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης (NOC), η χώρα δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε συμφωνία μείωσης της παραγωγής στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με το Reuters, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, ανέφερε από την πλευρά του ότι η αγορά πετρελαίου θα ισορροπήσει το 2017 ακόμα και χωρίς την παρέμβαση των πετρελαιοπαραγωγών.

Στα εταιρικά νέα, η Aberdeen Asset Management ανακοίνωσε πτώση 28% στα κέρδη προ φόρων σε ετήσια βάση μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβριο. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές εκροές 32,8 δισ. στερλινών, ωστόσο, όπως ανέφερε η αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχει υπό διαχείριση αυξήθηκε κατά 10% παρά τις εκροές. Αυτό δημιούργησε στους επενδυτές αισιοδοξία, στέλνοντας ψηλότερα τις μετοχές.

Στο μεταξύ, η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία διαχείρισης assets, Man Group, είχε από τις χειρότερες επιδόσεις στον STOXX 600 μετά τη μείωση της τιμής στόχου της από την Exane BNP Paribas κατά 20%.

Η Actelion πάλι διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος μετά την επιβεβαίωση από πλευράς Johnson & Johnson ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων για την ανάληψη της ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.
Την ίδια ώρα, οι μετοχές των βασικών πόρων είχαν καλές επιδόσεις, με το δολάριο να υποχωρεί έναντι ομάδας νομισμάτων, αλλά και με το πετρέλαιο να σημειώνει πτώση.

Αντιθέτως, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο, βοηθώντας τις εταιρείες εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου Fresnillo και Randgold Resources να σημειώσουν άνοδο. Κι άλλα μέταλλα διαπραγματεύτηκαν ψηλότερα δίνοντας ώθηση στον ευρύτερο τομέα εξόρυξης.
Από τη σκοπιά των οικονομικών στοιχείων, η Γαλλία αναμένει τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ γ' τριμήνου, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι πραγματοποιεί ομιλία ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα