Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές – Άνοδος για την Airbus, απώλειες για τη Merlin

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,08% στις 391 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους στα μεγάλα χρηματιστήρια να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Ο FTSE100 σημείωσε πτώση 0,14% στις 7.516 μονάδες, o DAX έκλεισε με κάθοδο 0,07% στις 12.995 μονάδες, o CAC40 μειώθηκε κατά 0,03% στις 5.361 μονάδες, o FTSE MIB παρουσίασε απώλειες 0,40% στις 22.337 μονάδες ενώ ο ΙΒΕΧ35 εμφάνισε άνοδο

0,35% στις 10.216 μονάδες.

Οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων και διακοπών είχαν τη χειρότερη απόδοση. Η βρετανική Merlin Entertainments ανέφερε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βρετανία και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τη θερινή περίοδο, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο το 2017. Η μετοχή της σημείωσε πτώση 15,94%.

Ο εκπαιδευτικός όμιλος Pearson στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι είδε καλή πρόοδο στο α' εξάμηνο και άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για το 2017. Η μετοχή σημείωσε άλμα 7,31%.

Στα επιχειρηματικά νέα, η γαλλική Danone ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων γ' τριμήνου, λόγω ισχυρής ζήτησης για κάποια προϊόντα της στην Κίνα και η μετοχή της σημείωσε άνοδο κατά 1,95%.

Η συμφωνία της Airbus να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στο πρόγραμμα C-Series της Bombardier οδήγησε σε άνοδο 4,83% τη μετοχή της Airbus.

Στο επίκεντρο και σήμερα ο ισπανικός ΙΒΕΧ ο οποίος ψαλίδισε τις απώλειες που σημείωσε το πρωί. Ο πρόεδρος της Καταλονίας, δεν κατάφερε να απαντήσει στο τελεσίγραφο της Ισπανίας και να ξεκαθαρίσει εάν θα δηλώσει επίσημα την ανεξαρτησία της ενώ συνελήφθησαν δύο αυτονομιστές Καταλανοί ηγέτες από τις ισπανικές αρχές.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο Brexit, μετά τη χθεσινή συνάντηση της Τερέζα Μέι με Γιούνκερ και Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες. Τόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν έκαναν λόγο για επίσπευση των διαπραγματεύσεων, ενώ έθεσαν στο επίκεντρο θέματα ασφάλειας της ΕΕ, τρομοκρατία και διατήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρος Βίτορ Κοστάνσιο αναμένεται σήμερα να μιλήσει σε συνέδριο στην Πορτογαλία για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Σε άλλο συνέδριο στις Βρυξέλλες θα μιλήσει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Πίτερ Πράετ, με τίτλο: «Η Ευρώπη έχει σημασία, περισσότερο από ποτέ».

Keywords
Τυχαία Θέματα