Τραμπ: Συνέχιση μεταρρυθμίσεων, στήριξη για το χρέος

Περίπου 1,5 ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ντ. Τραμπ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για θέματα ενέργειας, οικονομίας, άμυνας και γεωπολιτικής, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Μιλώντας από τον «Κήπο των Ρόδων» ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί βρίσκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς αυτοί ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα» ενώ σημείωσε πως ενθάρρυνε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις κι επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ

στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρουσιάζει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές κι ότι η Ουάσινγκτον «προσβλέπει να συνεργαστεί με την χώρα για να τη βοηθήσει να ορθοποδήσει και πάλι».

Ο Ντ. Τραμπ έκανε ειδική μνεία στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας λέγοντας ότι η θέση της είναι πολύ σημαντική στην περιοχή κι ότι όσο πιο δυνατή γίνεται η Ελλάδα, τόσο πιο σημαντικό ρόλο θα παίξει στην σταθερότητα της περιοχής.

«Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος» δήλωσε, λέγοντας ότι ήταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος κι ότι οι δύο χώρες θα είναι «φίλοι για πολλά χρόνια».

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την φιλοξενία στη βάση της Σούδας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι θα προχωρήσει και το τίμημα θα ανέλθει σε 2,4 δισ. ευρώ.

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι μονο τουριστικός προορισμός αλλά και επενδυτικός προορισμός

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια σημαντική αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός αλλά και επενδυτικός προορισμός» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κάνοντας ειδική αναφορά στο Ελληνικό, λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση προχωράει κι ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης και για νέες επενδύσεις.

«Σήμερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και αρχίζει να προσελκύει επενδυτές.

«Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός και σταθερός πυλώνας ασφαλείας σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Διατηρούμε τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθούμε σχήματα συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας».

«Προσβλέπουμε στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα» ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κυπριακό πρόβλημα. Και συνέχισε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις: «Η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα θα προστατεύει πάντοτε αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής της προοπτικής» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αποφασίσαμε τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας» ήταν η επόμενη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Διάλογος στο Οβάλ Γραφείο

Η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα.

Στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, λίγο πριν τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει κάνει θαυμάσια δουλειά και θα επιστρέψει σίγουρα» ενώ σημείωσε ότι οι δύο χώρες «συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα και κυρίως στην αναβάθμιση των F16».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και η Ελλάδα τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αμέσως μετά τη συνάντηση θα υπάρξουν περαιτέρω επαφές για το θέμα. «Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση, έχουμε υπάρξει καλοί φίλοι και σύμμαχοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες με τις ΗΠΑ» δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον αποτελεί σημαντικό εταίρο. «Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Είμαι βέβαιος για τη στρατηγική συνεργασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία» είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια οι δύο άνδρες προχώρησαν στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Η συνάντηση θα διαρκέσει περίπου μια ώρα, με τους δύο ηγέτες να πλαισιώνονται από 10 υπουργούς και συμβούλους έκαστος. Στην ατζέντα βρίσκονται κυρίως τα θέματα ενέργειας και άμυνας, ενώ από το μενού δεν θα λείψει φυσικά η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Εχετε περάσει πάρα πολλά, είμαστε μαζί σας, ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό και στο ρεκόρ ανάκαμψης όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι εξαιρετικός τόπος, έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα» είπε ο κ. Τραμπ.

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ σημαντική περιοχή. Έχουμε κοινά συμφέροντα & αξίες» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης, ενώ προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ελλάδα.

«Μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων» έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter λίγο πριν τη συνάντηση.

Από πλευράς ΗΠΑ στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν:

- Ρεχ Τίλερσον, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
- Στήβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ
- Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ
- Τζον Κέλι, προσωπάρχης προέδρου ΗΠΑ
- στρατηγός Χέρμπερτ-Ρέινολντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΗΠΑ
- Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός προέδρου Τραμπ, βοηθός και ανώτερος σύμβουλος προέδρου
- Ντίνα Πάουελ, αναπληρώτρια National Security Council των ΗΠΑ
- Γκάρι Κον, επικεφαλής οικονομικού επιτελείου προέδρου ΗΠΑ
-Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα
- Φιόνα Χιλλ, βοηθός προέδρου ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ρωσικές υποθέσεις.

Από ελληνικής πλευράς τον κ. Τσίπρα πλαισίωσαν στις συνομιλίες:

-Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών
- Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας
- Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής
- Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας
- Χάρης Λαλάκος, πρεσβευτής Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
- Μαρία Θεοδώρου, πρώτη γραμματέας πρεσβείας Ελλάδος στην Ουάσιγκτον
- Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργού
- Παναγιώτης Παυλόπουλος,γραφείο πρωθυπουργού, υπεύθυνος διεθνών θεμάτων
- Δανάη Μπαδογιάννη, ειδική σύμβουλος για ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις
- Δημήτρης Καραμάρης, ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα