Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές – Υποχωρούν οι τράπεζες λόγω Ισπανίας

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν πτώση από το πρωί σήμερα καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ισπανία , όπου οι Καταλανοί επιμένουν για σύγκληση του Κοινοβουλίου τους τη Δευτέρα, αλλά εν όψει των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 με πτώση νωρίτερα κατά 0,18% και του περισσότερους κλάδους στο κόκκινο.

Στα ταμπλό, ο FTSE100 +0,24%, o DAX +0,11%, o CAC40 -0,09%, o FTSE MIB -0,59%,

o IBEX35 -0,82%.

Οι περισσότεροι κλάδοι κινούνται σε κόκκινο έδαφος. Οι μετοχές των κλάδων κατασκευών και πρώτων υλών σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, μετά την απόσυρση, όπως όλα δείχνουν, της προσφοράς της ιρλανδικής οικοδομικής εταιρείας CRH από την κούρσα διεκδίκησης της αμερικανικής τσιμεντοβιομηχανίας Ash Grove. Η μετοχή της CRH υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,6% ενώ έφτανε να χάνει και 2%.

Οι μετοχές του τομέα κοινής ωφέλειας βρίσκονται επίσης υπό πίεση λόγω ανησυχιών για το κανονιστικό πλαίσιο στον εν λόγω τομέα. Η πορτογαλική EDP σημείωνε πτώση νωρίτερα κατά 2,3%.

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο με πτώση και σήμερα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ισπανία.

Το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο κάλεσε το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας να κλείσει τη Δευτέρα, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν η περιοχή θα μπορέσει να δηλώσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Ωστόσο, οι Καταλανοί ανακοίνωσαν ότι το περιφερειακό κοινοβούλιιο θα συνλελθει κανονικά τη Δευτέρα, οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση τον ΙΒΕΧ. Η Banco Sabadell δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μεταφέρει την έδρα της από την Καταλονία, ενώ η Caixabank θα αποφασίσει για τις κινήσεις της εντός της ημέρας.

Στην Ιταλία, η Monte dei Paschi ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια εθελοντική δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή μετοχών που ανήκουν στους πρώην κατόχους ομολογιακών δανείων σε senior ομόλογα.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν και τα κρίσιμα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, πλην του αγροτικού τομέα.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα σημειώνει τη χειρότερη εβδομάδα του έτους, έναντι του δολαρίου, καθώς οι traders αρχίζουν να διαβλέπουν μάχη για την ηγεσία του βρετανικού συντηρητικού κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα