ΥΠΟΙΚ: Διαψεύδει ότι «μονομερώς» επιμένει σε χαλάρωση της λιτότητας κατά 1% του ΑΕΠ

Του Κωστή Πλάντζου

Να διαψεύσει ότι έγινε χθες τηλεδιάσκεψη Χουλιαράκη-Θεσμών και ότι η Αθήνα επιμένει για μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα –κάτι που θα μπορούσε να αγγίξει και τα όρια της «μονομερούς ενέργειας»- σπεύδει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν την Παρασκευή πως «δεν έγινε εχθές τηλεδιάσκεψη Χουλιαράκη- Θεσμών», καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες ήδη στο Λονδίνο. Διαψεύδουν επίσης πως η Αθήνα

καταρτίζει και ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους δανειστές νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, επιμένοντας στη θέση για χαλάρωση των δεσμεύσεων για τα πλεονάσματα (από 3,5% του ΑΕΠ το 2018 σε 2,5% το 2019 και 2% το 2020).

Είτε έγινε πάντως είτε όχι εχθές η τηλεδιάσκεψη (το ρεπορτάζ δεν ανέφερε πότε) αξιόπιστες πηγές επέμεναν πως σαν αφετηρία για το νέο Μεσοπρόθεσμο τίθεται η άποψη της κυβέρνησης ότι η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν ισχύει μετά το 2018. Κάθε δημόσια συζήτηση επ'αυτού όμως ενοχλεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους και προκαλεί αυτομάτως και δημόσια αντίδραση εκ μέρους (ενόψει της οποίας κρίθηκε αναγκαία ίσως και η άμεση ανασκευή των πληροφοριών περί «χαλάρωσης» των δημοσιονομικών στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο κύριος Χουλιαράκης, όσο και ο κύριος Στουρνάρας έγιναν προ ημερών –και δημοσίως- αποδέκτες δυσαρέσκειας των ευρωπαίων (από τον κύριο Τζαμαρόλι του ΕSM ο πρώτος, από τον κ.Ντάισελμπλουμ ο δεύτερος) για την άποψη της Αθήνας πως πρέπει να μειωθούν οι στόχοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα