Ψάχνουν ακόμα τα κονδύλια των 900 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό εισόδημα

Με το «μέτωπο» της εξοικονόμησης 900 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης να παραμένει ανοιχτό ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συνάντηση της Θεανώς Φωτίου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η σημερινή συνάντηση περιορίστηκε στην ενημέρωση των Θεσμών σε σχέση με την επισκόπηση, την οποία έχει αναλάβει το ΥΠΟΙΚ, στο σύνολο των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ.

«Οι θεσμοί ενημερώθηκαν για τον σχεδιασμό και την πορεία της

πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονομικών που έχει στόχο την ανεύρεση πόρων για το νέο θεσμό του «κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης» δήλωσε χαρακτηριστικά αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Το θέμα είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα που θα εξεταστούν στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά την τοποθέτησή της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομισιόν, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αρνητική σε ενδεχόμενες περικοπές επιδομάτων, υποστηρίζοντας ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα παραμένει ο στόχος να τεθεί σε καθολική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μέχρι τότε, όπως έχει εξαγγείλει η κα. Φωτίου, θα εφαρμοστεί σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το 2017 είναι διασφαλισμένα χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα, χωρίς όμως να αναφέρονται αναλυτικά οι πηγές εξοικονόμησής τους.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι η οικονομική κάλυψη του Κοινωνικού Εοσοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη», δηλαδή δεν θα επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή στους προβλεπόμενους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από το Μνημόνιο, δεν μπορεί να αυξήσει τις ήδη υπάρχουσες κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το ΚΕΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα