Προβόπουλος: Έχουμε χάσει 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία

Με την ακρόαση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου συνεχίζει τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η ΤτΕ έχει εποπτικό ρόλο αναφορικά

με την λειτουργία της τραπεζικής αγοράς και πως η έγκριση ή μη των δανείων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Έως αυτή την στιγμή, οι απαντήσεις του κ. Προβόπουλου εμφανίζουν γενικό ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης υποστήριξε ότι «η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει τρία χρόνια. Δεν θα μπορούσε η χώρα να γλιτώσει το ταρακούνημα. Όμως θα μπορούσε - αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές - να σταματήσει εκεί τον κατήφορο, να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 26% και να είχε μπει σήμερα σε αναπτυξιακή πορεία. Χάσαμε σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες».

Αναφορικά δε με τα κομματικά δάνεια υπογράμμισε ότι «Στο πόρισμα του 2010 για την Αγροτική Τράπεζα ο επιθεωρητής διαπίστωσε για πρώτη φορά αδυναμίες ως προς την δανειοδότηση των κομμάτων. Ο επιθεωρητής θεώρησε ότι οι εκχωρήσεις μελλοντικών επιχορηγήσεων δεν είναι ασφαλής εγγύηση όπως θεωρούσαν οι τράπεζες. Αρα θεωρήθηκαν υψηλού και όχι χαμηλού κινδύνου. Η ΤτΕ έκανε έγκαιρα την δουλειά της και συνέστησε στην ΑτΕ να θεωρεί τις χορηγήσεις ως υψηλού κινδύνου».

Επίσης, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο «δεν ήταν αναγκαία».

Αναλυτικά:

Κασιδιάρης: Θα χρειαστεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Προβόπουλος: Δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση

Κασιδιάρης: Ποιος φταίει τότε;

Προβόπουλος: Δεν μπορώ να ξέρω.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα