Πώς μπορεί να προκαλέσει ένα σοκ στις αγορές η ΕΚΤ

Οι traders αναμένουν εναγωνίως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη , με κάποιους εξ αυτών να μελετούν το κατά πόσον οι ενέργειες του Μάριο Ντράγκι θα μπορούσαν να αλλάξουν δραστικά τον σχεδιασμό για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ντράγκι είχε πει ότι οι συζητήσεις για την αλλαγή στη στάση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική θα

αρχίσουν το φθινόπωρο. Τον Σεπτέμβριο, είχε υπονοήσει ότι οι συζητήσεις για το QE αναμένεται να γίνουν τον Οκτώβριο, οπότε, οι αγορές αναμένουν ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί την Πέμπτη.

Όπως αναφέρει το CNBC, οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα, είναι πολλές:

- πρέπει να μείνουν ικανοποιημένα τα πιο μετριοπαθή στελέχη της ΕΚΤ (μεταξύ τους και ο Ντράγκι που έχει δηλώσει ότι η χαλαρή πολιτική μπορεί να χρειάζεται να διατηρηθεί κι άλλο για να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%).
- να ηρεμήσουν τα «γεράκια» που εμφανίζονται ανήσυχα ότι μια υπερβολικά υποβοηθητική πολιτική θα γυρίσει μπούμερανγκ
- να διατηρηθούν οι αποδόσεις της ευρω-περιφέρειας σε χαμηλό επίπεδο (ιδιαίτερα μετά από τις εξελίξεις στην Καταλονία και εν όψει των ιταλικών εκλογών)
- να διασφαλιστεί ότι η αγορά δεν θα φέρει πιο μπροστά χρονικά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, που θα προκαλούσε μια αδικαιολόγητη άνοδο του νομίσματος
- να αποφευχθούν τυχόν τεχνικοί περιορισμοί εξαιτίας της περιορισμένης προσφοράς ομολόγων που έχουν απομείνει για να αγοράσει η ΕΚΤ, κυρίως στη Γερμανία.

Το έργο αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, αναφέρει το CNBC. Γι' αυτό και ο συμβιβασμός μπορεί να έγκειται στην επέκταση του προγράμματος QE που κανονικά λήγει τον Δεκέμβριο, στο β' μισό του 2018 αλλά με μικρότερο μηναίο ποσό αγοράς ομολόγων.

Η ΕΚΤ παραμένει εξαιρετικά διευκολυντική όλα αυτά τα χρόνια από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους, και επίσης έχει εισάγει ένα αμερικανικού τύπου QE που χρησιμοποιεί για να τονώσει την οικονομία.

Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι «το πιο ουδέτερο αποτέλεσμα για την αγορά] είναι ένα συνολικό πακέτο 270 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, οποιαδήποτε αλλαγή μικρότερη από αυτό το ποσό, θα ήταν hawkish. Για παράδειγμα, μία ανακοίνωση της τάξης των 20 δισ. ευρώ για εννέα μήνες θα ήταν πολύ μέτρια για τα σταθερά εισοδήμα και θετική για το νόμισμα.

Επίσης, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επαναλάνει ότι τα βασικά επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη περίοδο και αρκετά μετά από τον ορίζοντα των καθαρών αγορών assets, στην αρχική δήλωσή της.

Η αγορά αυτή τη στιγμή αναμένει την πρώτη αύξηση κατά 10 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στο α΄ τρίμηνο του 2019 και την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του 2020.
Εάν η ΕΚΤ ανακοινώσει εξάμηνη παράταση, οι traders εκτιμούν πως η αγορά θα σπεύσει να φέρει πιο νωρίς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ πρόκειται να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αγορές ή όχι. Για την ώρα η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι αγορές assets αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους «ή και μετά εάν κριθεί αναγκαίο». Η ΕΚΤ ίσως επιλέξει να διατηρήσει την ημερομηνία λήξης αορίστου διαρκείας (με τη διατήρηση της φράσης και περαιτέρω εάν κριθεί απαραίτητο) αλλά εάν αφαιρεθεί η φράση θα σηματοδοτεί ένα τέλος στο QE, που θα αποτελεί άλλο ένα hawkish σήμα.

Με το ευρώ να έχει επανακτήσει μέρος τη δύναμής του έναντι του δολαρίου από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αναμένεται να μην απασχολήσουν ιδιαίτερα σε αυτή τη συνάντηση της ΕΚΤ. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα φροντίσει να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα που θα αποτρέπει μια εκ νέου απότομη άνοδο του ευρώ και τον περιορισμό των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα