Προαπαιτούμενο και οι αλλαγές στο φορολογικό για την πρώτη αξιολόγηση

του Κωστή Πλάντζου

Τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το νέο Κωδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το νέο φορολογικό δηλαδή, θα έχουν αύριο οι επικεφαλής των θεσμών, καθώς όπως φαίνεται προστέθηκε και αυτό στη λίστα με τα τρέχοντα προαπαιτούμενα, παρότι η κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν είναι στην ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης.

Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ανοίξει όλοι τα χαρτιά τους για το δημοσιονομικό (όπου πλέον εντάσσεται και το φορολογικό) αλλά και για το ασφαλιστικό.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφεραν πηγές μέσα από τη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια "δόθηκαν τρία κείμενα.

Ένα για τους μεγάλους οφειλέτες, που χρωστούν πολλά σε τράπεζες και Δημόσιο, ένα για τις αλλαγές στο νόμο Δένδια που αφορούν στα επιχειρηματικά δάνεια και ένα για τους μικρομεσαίους και τα στεγαστικά που θα υπάρχουν εξαιρέσεις από την πώληση σε hedge funds.

"Μέχρι αύριο θα έχουμε την πρότασή μας για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος", πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό, οι βασικοί άξονες και οι στόχοι θα πρέπει να τεθούν από τώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψει ανώτατος συντελεστής 50%, με δεδομένο ότι προβλέπεται ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα, ενώ υπάρχουν και ρητές προβλέψεις στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν από ενάμισι μήνα για αύξηση φόρου για αγρότες και ενοίκια.

Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης μπήκε και το θέμα των "κόκκινων" δανείων α' κατοικίας, για τα οποία προβλέπεται απελευθέρωση της πώλησής τους σε funds από 16 Φεβρουαρίου, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με το κουαρτέτο, θα παραταθεί το υφιστάμενο προστατευτικό πλαίσιο.

Στο "τραπέζι" θα τεθούν και τα νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία 2017- 2018, όπως ρητά προβλέπει το μνημόνιο. Από τη δέσμευση αυτή απορρέει και η πίεση των δανειστών για "ψαλίδι" ακόμα και στις σημερινές συντάξεις, καθώς και για περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ, καθώς απαγορεύεται πλέον να επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιώργου Σταθάκη και του κ. Χουλιαράκη με το κουαρτέτο ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ, όπου πήρε την σκυτάλη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Η κρίσιμη συζήτηση για το Ασφαλιστικό απασχόλησε ηδη τα τεχνικά κλιμάκια που ζήτησαν στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών σε συνάρτηση και με το Ασφαλιστικό, ενώ αύριο το πρωί στις 11 οι θεσμοί θα δούν τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τρίτης συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, ωστόσο τη θέση του πήρε ο υπουργός Εργασίας.

Το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας προβλέπει επίσης συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με εκπροσώπους της Τραπέζης της Ελλάδος και με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη στις 5 μ.μ. με αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα