Πουτζδέμον: «Παγώνει» την κήρυξη της ανεξαρτησίας και ζητά διάλογο με τη Μαδρίτη

Η Καταλονία έχει κερδίσει το δικαίωμα να αποκαλείται ανεξάρτητο κράτος, δήλωσε σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ζητώντας ωστόσο αναστολή της απόφασης του δημοψηφίσματος για μερικές εβδομάδες έτσι ώστε να υπάρξει χώρος για διάλογο με τη Μαδρίτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν και στην ουσία ο πρωθυπουργός της Καταλονίας αποφάσισε να «παγώσει» την κήρυξη της ανεξαρτησίας, δήλωσε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος,

τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η σχέση με τη Μαδρίτη δεν είναι βιώσιμη ενώ ζήτησε να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα με την ισπανική κυβέρνηση για την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Μιλώντας στην ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου, ο Πουτζδεμόν είπε ότι «είμαστε ίδια χώρα με την Ισπανία, πρέπει να δουλέψουμε μαζί» κι ότι αν και «δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα αλλά πρέπει να σεβαστούμε τη Δημοκρατία».

«Πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη με εμάς, χρειάζεται διάλογος», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο Πουτζεμόν δήλωσε ότι η σημερινή του ομιλία δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής του απόφασης ή των στελεχών του κόμματός του, αλλά αποτελεί άμεση απόρροια του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα υπό «συνθήκες ακραίας βίας».

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του και αγωνίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους ώστε να ολοκληρωθεί παρά τις δυσκολίες και τα περιστατικά βίας από την εθνική αστυνομία.

Για την αποχώρηση εταιρειών από την Καταλονία ο ίδιος εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή δεν είχε σημαντικές συνέπειες για την οικονομία.

«Μη αποδεκτή πρόταση» λέει η Μαδρίτη

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι "μη αποδεκτή", όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.

"Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (...) δεν είναι αποδεκτή" είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα